Care e şpaga corectă?

Urăsc medicii care condiţionează actul medical de primirea şpăgii. Dar îi înţeleg pe cei care, fără să pretindă, acceptă atenţiile mai mici sau mai mari de la pacienţi. Ca să fii un medic bun îţi trebuie nu numai ştiinţă de carte, ci şi har. Medicul bun este mai preţios ca orice şi ar trebui plătit mai bine decât au preşedinte de ţară sau un prim-ministru.

Sunt zeci de ani de când medicii sunt umiliţi de statul român şi plătiţi ca la adunat de prune. Pe cale de consecinţă, şpaga a devenit una generalizată în sistemul medical, atât la medicii buni, cât şi la cei slabi, dar şi la asistente, infirmiere şi chiar paznici. Ba, mai nou, studenţii invitaţi să asiste la câte o operaţie au pretenţii la şpagă.

Problema în ultimii ani nu este că şpaga a devenit generalizată, pentru că aşa este de pe timpul comuniştilor. Problema este că şpaga impusă este uneori de câteva salarii ale pacientului. Ştiu mulţi oameni care au simţit nevoia să răsplătească efortul medicului, atunci când şi-au căpătat viaţa înapoi. Au dat din inimă, în semn de mulţumire pentru mâna de aur a chirurgului. Dar ştiu mult mai mulţi oameni care se uită cu scârbă spre medicul care i-a pretins, i-a condiţionat actul medical.

Trei medici din Târgu Cărbuneşti au fost arestaţi pentru că au pretins şi primit 1.900 de lei pentru o operaţie de cezariană. Unii ar spune că este puţin, câtă vreme la Craiova, de exemplu, cezariana sare de o 1.500 de euro. Şpaga. Pentru femeia de la ţară care s-a dus la spital să nască, acuzând dureri groaznice, condiţionarea operaţiei de plata celor 1.900 de lei a însemnat prea mult. Sunt sigur că femeia regretă arestarea medicilor, dar ce soluţie avea, în lipsa banilor? Ar fi fost operată fără bani? Eu cred că nu!

Medicii s-au obişnuit să folosească spitalele de stat ca şi cum ar fi ale lor. Statul este obligat să le asigure tot, iar ei au dreptul la şpagă. Câştigă un salariu mic de la stat şi îl completează zilnic cu un alt salariu, din şpagă. Situaţia nu poate înceta decât într-un singur fel: salarii mari în sănătate şi toleranţă zero la şpagă. Aşa cum procurorii şi judecătorii sunt plătiţi regeşte în România, trebuie să existe soluţii şi pentru medici. Până atunci însă, nu pot să aplaud arestarea unor medici, mai ales când ştim toţi că 99,99% dintre medici primesc.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: