Care este diferența dintre ouăle albe și cele maro

Ouăle sunt nelipsite din frigiderul oricărei persoane, dar multă lume consideră că există diferenţe de valoare nutritivă între ouăle albe şi cele mai închise la culoare.  Ouăle de găină se împart în două categorii: cele albe și cele maro, însă au aceste culori din cauza culorii găinilor.

Atunci când cumpărăm ouă, prima diferență la care suntem atenți este prețul, iar cele maro sunt mai scumpe decât cele albe şi se spune că diferența de preț vine  de la diferența de calitate.

Despre ouăle maro se spune că au gălbenușul mai mare și sunt considerate mai sănătoase. Dar, singura diferența între cele două tipuri de ouă este faptul că ouăle maro sunt făcute de găini cu penele maro sau de altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găinile de culoare albă.

Dacă o găină cu pene maro și una cu pene albe au fost crescute în aceleași condiții, ouăle vor avea aceeași calitate și valoare nutritivă. Deși culoarea cojii este diferită, produsul va fi același din punct de vedere calitativ.

Mai există un mit despre ouă, anume că ouăle maro au coaja mai tare decât cele albe, dar duritatea cojii unui ou este dată de vârsta găinii. Dacă găina este tânără, coaja va fi tare, iar dacă este bătrână, coaja ouălor va fi mai subțire. Așadar, ouăle maro nu au coajă mai groasă decât cele albe.

Ca și în cazul cojii, afirmațiile privind tipul gălbenușului este falsă. Ouăle cu coajă maro nu au gălbenușul mai mare sau mai galben decât cele cu coajă albă. Culoarea gălbenușului și mărimea lui este dată de găină. Dacă pasărea mănâncă o cantitate de porumb mai mare, înseamnă că și gălbenușul va fi mai galben. Inclusiv pielea găinii va fi puțin mai gălbuie.

Oamenii de ştiinţă spun că ouăle au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive, indiferent de culoare. Inedit este şi faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte ca oul să fie ouat de găină.

Vizualizări: 1,491

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: