Cariera Roşia Jiu va fi extinsă

Eugen Curteanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, a fost prezent vineri la Târgu Jiu pentru a stabili dacă va fi extinsă Cariera Roşia. După discuţiile purtate cu reprezentanţii unităţii miniere şi autorităţile locale şi judeţene s-a stabilit ca exploatarea minieră să fie extinsă, ceea ce implică exproprierea unor gospodării.

O comisie formată din reprezentanţi ai unităţii miniere în cauză, ai SNLO, Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, autorităţile locale din  Rovinari şi Fărcăşeşti şi un secretar de stat a stabilit vineri că cele şase gospodării aflate în perimetrul de extindere al Carierei Roşia vor dispărea din peisaj. „Este o comisie numită prin hotărâre de Guvern pentru cercetarea prealabilă a declanşării procedurii de expropriere pe cauză de utilitate publică pentru exploatarea cărbunelui Roşia. Comisia a aprobat în unanimitate declanşarea procedurii”, spune Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării. Cei prezenţi la discuţii au înţeles importanţa extinderii carierei. „A fost o discuţie cu profund caracter tehnic. Toţi au înţeles acest lucru şi nu am avut niciun fel de problemă. S-a votat în unanimitate”, a menţionat Sorin Găman, reprezentantul Ministerului Economiei.

Cariera se va extinde pe câteva sute de hectare de teren. „S-a aprobat în comisie exproprierea pentru utilitate publică pe 910 hectare, perimetru ce va fi luat în exploatare minieră”, declară Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Exproprierile în zonă vor începe curând. „Lucrarea de interes naţional, deschiderea carierei Roşia Jiu la o capacitate de opt milioane de tone a fost însuşită, au fost aprobate cele patru puncte ale temei. Urmează de aici încolo să intrăm pe această utilitate publică pentru a face exproprieri în zona carierei Roşia. Demersurile de exproprieri vor începe o dată cu semnarea procesului verbal”, relatează Daniel Burlan, directorul SNLO.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: