Casa Cartienilor va fi electrificată

Conducerea Muzeului Judeţean Gorj şi-a propus electrificarea Casei Cartienilor, monument istoric din Turcineşti. Lucrări de efectuare a reţelei electrice au fost scoase la licitaţie, urmând ca în luna aprilie să fie demarate procedurile de atribuire.

Casa Cartienilor din satul Cartiu, comuna Turcineşti, a fost înscrisă în anul 2000, prin lege, pe lista monumentelor istorice de valoare naţională excepţională. Construită la început sub forma unei cule, aceasta a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenţii, dezvoltându-se ulterior în forma în care se găseşte astăzi şi care este un  exemplu al asocierii structurilor de lemn şi formelor de zidărie. Îi lipseşte un lucru, sistemul de iluminat. De când a fost realizată, la sfârşitul sec. al XVIII-lea, casa nu a fost prevăzută cu sistem de iluminat. Muzeul Judeţean Gorj a scos la licitaţie lucrările de instalaţii de distribuţie de energie electrică, valoarea estimată a investiţiei fiind de până la 46 mii lei. “Am publicat pe SEAP mai multe proiecte pe care dorim să le realizăm, dar în funcţie de bani, atât pentru proiectare, deoarece Casa Cartienilor este monument istoric de  categorie A, vom realiza aceste investiţii. Casa nu a fost niciodată electrificată”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.  

În prezent, monumentul istoric este deschis publicului, putând fi vizitat între orele 9-17. În interior sunt depozitate obiecte populare specifice Gorjului. Veniturile anuale se ridică la circa două mii lei. Preţul unui bilet de intrare este de 1,5 lei pentru copii şi 3 lei pentru adulţi.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: