Un primar gorjean a câştigat bătălia cu ANI

Dănuț Bălu, primarul din Comuna Fărcășești, a câștigat prima bătălie cu Agenția Națională pentru Integritate la Curtea de Apel Craiova. Edilul a fost declarat incompatibil în luna decembrie a anului trecut, alături de alți 20 de primari gorjeni. Dacă primarul din comuna Dănciulești, Ion Andronescu, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI, edilul din Fărcășești a avut ieri câștig de cauză. Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În luna decembrie a anului trecut, Agenția Națională pentru Integritate l-a declarat pe Dănuț Bălu incompatibil pentru că a deținut simultan mai multe funcții. În perioada octombrie 2011-iunie 2012, fiind viceprimar al comunei Fărcășești, a avut și calitatea de reprezentant al comunei în AGA a SC GOSPOLOCAFAR SRL, funcţie pe care a cumulat-o ulterior cu calitatea de primar.

Decizia Agenției Naționale pentru Integritate nu l-a speriat pe primarul din Fărcășești care nu s-a retras din AGA, unde este și acum reprezentatul comunei. Dănuț Bălu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Craiova și astăzi i s-a dat câștig de cauză, chiar dacă decizia magistraților nu e definitivă și poate fi acționată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Edilul din Fărcășești este primul primar din Gorj din cei 21 căruia magistrații i-au dat dreptate și explică de ce legea a fost de partea lui. „Eu am fost reprezentatul comunei prin ordinul prefectului în AGA, la societatea din subordinea Consiliului Local. Prin lege puteam ca primar să reprezint comuna în AGA. Eu nu am fost numit de Consiliul Local prin hotărâre, nu am avut specimen de semnătură, nu am avut declarații. Repet, eu am fost reprezentatul comunei ca viceprimar cu atribuții de primar, iar apoi în calitatea de primar. Și acum sunt reprezentatul comunei în AGA. Din acest motiv, Curtea de Apel de la Craiova mi-a admis contestația și a respins raportul Agenției Naționale pentru Integritate.  Noi, primarii, suntem reprezentanții comunei conform legii. Eu nu am fost reprezentatul aleșilor în AGA. Vreau să vă spun că eu sunt și azi reprezentatul comunei în AGA la societatea respectivă. Eu nu semnez nimic, nu iau hotărâri. Consiliul Local ia hotărâri. Societatea aceasta nu putea fi înființată altfel pentru că C.L. nu are personalitate juridică. Comuna are personalitatea juridică, reprezentantă de primar. Societatea are administrator cu drepturi depline”, a precizat Dănuț Bălu.

Cu un pas înaintea altor primari

Dănuț Bălu, primarul din Fărcășești, a contestat încă din decembrie la Curtea de Apel Craiova decizia ANI și ieri a și câștigat primul proces. Edilul este primul din Gorj care a reușit acest lucru pentru că s-a adresat direct la Curtea de Apel, nu la Tribunalul Gorj, așa cum a făcut majoritatea primarilor declarați incompatibili alături de el. „Eu am contestat decizia la Curtea de Apel și joi am avut proces. Mie mi s-a admis acțiunea și au respins raportul. Alți primari au alte spețe. Hotărârea nu e definitivă, e cu recurs. Cel de la Dănciulești a pierdut la Curtea de Apel, dar mai e recurs. Cei de le ANI nu au făcut cercetări în profunzime în cazul meu, să ceară la Registrul Comerțului date și așa mai departe. Din câte știu, eu sunt primul primar care a câștigat, pentru că ceilalți au făcut acțiuni la Tribunalul Gorj și așteptă ca Tribunalul Gorj să decline competența. Eu am făcut direct la Curtea de Apel. Noi încă de atunci din decembrie am făcut contestația”, a mai spus Bălu.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: