Ciobanii gorjeni cer 25 lei pe kilogramul de carne de miel

Ciobanii gorjeni şi-au făcut deja planurile în ceea ce priveşte mieii, deşi mai sunt aproximativ trei săptămâni până la Paşti. Crescătorii de ovine ameninţă că vor vinde mieii la arabi dacă nu vor reuşi să-i dea pe piaţa internă cu 25 de lei/kilogram. Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare, aproximativ 40.000 de ovine pleacă anual din Gorj spre centrele de colectare din Arad, Timişoara şi Constanţa, de unde ajung la export.

Crescătorii de ovine din Gorj sunt decişi să nu vândă carnea de miel cu mai puţin de 25 de lei/kilogram. Oamenii spun că au cheltuieli mari, iar în condiţiile în care vor lăsa la preţ vor ieşi în pierdere. „Pe toată perioadă iernii o oaie mănâncă porumb în jur de 100 de lei. Pe lângă asta se umplu de căpuşe şi trebuie vaccinate. Nu avem cum să lăsăm preţurile sub 25 de lei/kilogramul de carne de miel pentru că nu acoperim cheltuielile. Cine vrea să cumpere cu un preţ mai mic n-are decât să mănânce de Paşti pui injectaţi aduşi de la unguri. Noi am avea cam 100 de miei care de Paşti vor ajunge la 12-14 kilograme fiecare. Vom merge în pieţe şi vom vedea dacă se cumpără la preţul stabilit de noi. Dacă nu ies banii, venim cu ei acasă şi îi ţinem până la toamnă, după care îi ducem la arabi. Altfel nu avem cum să ne acoperim cheltuielile”, a declarat Gheorghe Bădiţa din Polovragi.

Nici cu lâna nu se mai poate face o afacere profitabilă. „Cu banii de pe lână nu acoperim nici tunsul. Lâna o vindem la Sibiu cu 22 de lei/kilogram, iar tunsul este 30 de lei/oaie. În plus, plătim transportul până la Sibiu, iar acolo trebuie intervenţii pentru că nu toată lâna se cumpără. Trebuie lână curată, fără ciulini”, a mai precizat Gheorghe Bădiţa.   

Sunt pesimişti în ceea ce priveşte piaţa internă

Ciobanii nu se aşteaptă să facă vânzări mari de Paşti în pieţele şi târgurile din Gorj. Ba mai mult, sunt convinşi că nu vor reuşi să vândă mai mult de 100 de miei fiecare. „Preţul de 25 de lei/kilogram este acceptabil ca să fie mulţumiţi şi cumpărătorii, şi vânzătorii. Cu toate acestea e greu de crezut că vom face treabă pe piaţa internă. Dacă fiecare fermier va reuşi să vândă câte 100 de miei în Gorj e mare lucru. Oricum în pieţe vor veni numai micii fermieri. Eu unul nu voi vinde mieii aici. Am 1500 de miei şi voi începe livrările după data de 15-20 mai pentru export. Anul trecut i-am dat cu 10-11 lei/kilogramul în viu şi a fost convenabil. Dacă n-ar fi subvenţia, impozitul ăsta şi cheltuielile ne-ar aduce la faliment. În orice caz salvarea noastră tot de la arabi vine”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine.

Zeci de mii de ovine merg anual la export

Anul trecut, la nivelul judeţului Gorj, s-au sacrificat de Paşti aproximativ 10.000 de miei. Asta în condiţiile în care zeci de mii de ovine merg anual la export prin centrele de colectare din Arad, Timişoara şi Constanţa. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare speră ca şi Gorjul să devină un punct de colectare. „În jur de 40.000 de miei şi oi adulte pleacă din Gorj spre centrele de colectare din afara judeţului. Aici sunt ţinute 30 de zile pentru analize, după care ia calea exportului. Sperăm ca în curând şi Gorjul să devină un punct de colectare pentru că este un judeţ liber de boli. Deocamdată, nu aveam nici un om de afaceri sau fermier dispus să investească într-un centru de colectare din cauză că investiţia este foarte mare, pentru autorizare trebuind să îndeplinească mai multe condiţii”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: