Casa de Cultură din Târgu Jiu, revendicată de reînfiinţatul UGSR

Demersurile pentru preluarea Casei de Cultură a Sindicatelor de către Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu bat pasul pe loc, deşi consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea unei asociaţii încă din toamna trecută. Dacă până acum patrimoniul Casei de Cultură era disputat de către fundaţia cu acelaşi nume şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură, prin CNSLR Frăţia, se pare că de curând a mai apărut un al treilea „proprietar”. Este vorba despre Uniunea Generală a Sindicatelor din România, care se pare că a fost reînfiinţată anul trecut, iar acum revendică tot patrimoniul sindical din ţară.

Consilierii judeţeni au aprobat toamna trecută un proiect care viza înfiinţarea unei asociaţii, formată din Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu, care să preia Casa de Cultură a Sindicatelor. Deşi autorităţile promiteau că se vor ocupa de administrarea imobilului şi că vor investi în renovarea acestuia, până în momentul de faţă nu s-a făcut nimic în acest sens. Întrucât imobilul nu a fost încă preluat, chiriaşii plătesc în continuare chirie la CNSLR Frăţia în baza unui act adiţional care expiră la vară.

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”, speră ca în câteva luni să scape de plata chiriei, ca urmare a preluării Casei de Cultură a Sindicatelor de către Consiliul Judeţean şi Primăria Târgu Jiu. „Până la sfârşitul anului 2012 am plătit o chirie de 8.000 lei/lună la CNSLR Frăţia. Pentru anul 2013 am încheiat un act adiţional în acest şi sperăm ca până la vară Casa de Cultură a Sindicatelor să fie preluată de către Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. În momentul de faţă, demersurile sunt în stand by, pentru că procedura este destul de greoaie în condiţiile în care această Casă de Cultură este cu acte în regulă a Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură şi cu acte false în patrimoniul Fundaţiei”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”.

Porumbel este convins că odată cu preluarea imobilului de către autorităţi, vor fi condiţii mai bune pentru toţi ce îşi desfăşoară activitatea în incinta acestuia. „Cred că e ultima iarnă fără căldură. Centrala nu a mai fost pornită. Am folosit surse electrice şi nu am mai încălzit decât câteva spaţii în care ne-am desfăşurat activitatea”, a precizat Porumbel.

Imobilul, revendicat de trei proprietari

Dacă până acum patrimoniul Casei de Cultură a Sindicatelor era disputat de către Fundaţia Casei de Cultură şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România, prin CNSLR Frăţia, în curând imobilul va fi revendicat şi de către o altă structură. Este vorba despre Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), o structură sindicală ce dispăruse după Revoluţia din 1989, dar care acum îşi revendică patrimoniul. „Va mai apărea încă un proprietar al Casei de Cultură a Sindicatelor. Uniunea Generală a Sindicatelor din România s-a reînfiinţat şi probabil va revendica şi ea Casa de Cultură a Sindicatelor”, a declarat Gheorghe Porumbel.

Intenţia UGSR de a revendica imobilul nu este străină nici preşedintelui CNSLR Frăţia. „Trăim în România, la noi este posibil orice. UGSR este o structură sindicală care acum revendică tot patrimoniul sindical. Au obţinut o hotărâre judecătorească de înfiinţare, care a fost contestată de CNSLR Frăţia. Am înţeles că UGSR a pierdut procesul în prima fază. Pe noi ne interesează să nu se vândă Casa de Cultură a Sindicatelor. Important este să rămână în patrimoniul sindical, indiferent câte sindicate o revendică”, a declarat Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia.

DATORII

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost la un pas de a fi scoasă la vânzare pentru datorii de peste opt miliarde de lei vechi la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi la Direcţia de Finanţe Gorj.   

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: