Casa memorială Filofteia Lăcătuşu la Curtişoara

La începutul lui martie 1977, în cumplitul cutremur care a devastat Bucureştiul pierea Filofteia Lăcătuşu, o interpretă de folclor căreia la vremea aceea i se prevestea un viitor artistic foarte promiţător. Era doar la şase luni de o nuntă absolut spectaculoasă în Gorjul din vremea aceea şi nu împlinise nici 30 de ani la momentul dispariţiei. Povestea la GORJ TV în emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”, invitatul realizatorului Cornel Şomâcu fiind cunoscutul documentarist Dorin Brozbă, autorul unei cărţi despre marea solistă.

Filofteia Lăcătuşu a fost vedeta Ansamblului Artistic „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu în perioada 1969-1977. La nici 30 de ani era cunoscută la nivel naţional atât prin înregistrările radio şi tv cât şi prin intermediul unor discuri de vinilin. Putea să fie urmaşa Mariei Lătăreţu dar destinul său a fost scris altfel...

Căsătorită prima dată la doar 15 ani, aşa cum se încheiau căsătoriile prin satele noastre odinioară, Filofteia Lăcătuşu a pierdut unicul copil într-un accident de maşină. S-a recăsătorit dar destinul i-a jucat o nouă festă, a murit când nu împlinise 30 de ani şi la doar şase luni de la nuntă. Tragica întâmplare este cu atât mai dureroasă cu cât camera pe care o închiriase iniţial la hotelul „Victoria” din Bucureşti a rămas intactă, ea şi soţul său fiind găsiţi într-o altă aripă prăbuşită a hotelului.

Marea artistă s-a născut pe 7 iunie 1947 în comuna Alunu- Vâlcea, localitatea a ţinut de Gorj până în 1968, şi a murit în braţele soţului său, Gheorghe Simu, la vârsta de 30 de ani, la cutremurul din 4 martie 1977. Ei se aflau în Bucureşti, unde merseseră pentru ca Filofteia să înregistreze, la Electrecord, al treilea disc al său. Despre cel de-al doilea disc intitulat „Jiule, pe malul tău” s-a vorbit mult în 1975 iar Televiziunea Română a programat mai multe filmări cu solista la Suseni, Muzeul de la Curtişoara şi studiourile de la Bucureşti. Emisiunea difuzată luni seara de GORJ TV este filmată chiar la casa din Muzeul Curtişoara unde în urmă cu 37 de ani a înregistrat Filofteia Lăcătuşu, locaţie care va găzdui o casă memorială din această vară.

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: