Casa orfanilor din Tismana s-a umplut de bucurie

Ziua de Sf. Nicolae a fost prima care a adus bucurie în ochii celor patru fraţi din Tismana, rămaşi orfani de tată acum două luni. Cu patru copii mici şi fără salariu, mama se temea în fiecare zi ca nu cumva cei de la asistenţa socială să îi ia copiii. Acum nu mai are motive de teamă, pentru că are cămara plină şi se va descurca până la primăvară. Mulţumită cititorilor ziarului Pandurul, copiii familiei Paţac au zâmbit din nou. Camera li s-a umplut de jucării, unele duse de reporterii Pandurul, dar cele mai multe aduse de o mămică din Târgu Jiu, care şi-a mobilizat prietenii pe facebook. Copiii nu se mai puteau opri din ţopăit, atât de mare a fost bucuria de a vedea o cameră plină de dulciuri şi jucării. Asta după ce veniseră de la şcoală şi aflaseră de la colegi că Moşul ajunsese la toţi copiii, numai la ei nu.

Caravana Pandurul a ajuns vineri, 6 decembrie, în satul Costeni din Tismana, acolo unde patru copilași - Irina, Robert, Alin și Alina - îl așteptau fără nicio speranță pe Moș Nicolae.  Viața lor s-a schimbat radical în urmă cu două luni. Dacă până atunci au trăit într-o familie liniștită și sigură, protejați de mamă și de tată, acum situația este alta. După ce tată lor a decedat după o răceală, ei au rămas în grija mamei care face eforturi să le ofere tot ce au nevoie. Singura lor frică este să nu vină ziua în care să fie despărțiți de asistenții sociali, iar din acest motiv, Nicoleta Pațac, mama lor nu mai are nici somn noaptea. „De când a murit soțul, nu mai am liniște. Nu mai pot dormi noaptea de frica lor. Muncesc să le ofer tot ce pot, să nu le lipsească nimic, să aibă mâncare, să fie curați, îmbrăcați, să am ordine în casă, ca să nu îi ia cei de la asistență socială. Este singura mea frică, pentru că în rest mă descurc și eu cum pot”, a declarat Nicoleta Pațac.

tismana_mosul_4

Credeau că Moș Nicolae nu mai vine la ei

Alin are șase ani, iar Alina nouă. Vineri de dimineață au aflat la școală, de la colegii lor, că Moș Nicolae a venit și a lăsat câte ceva în ghetuțele fiecăruia. Cei doi și-au dat seama atunci că la ei nu a ajuns și au lăsat capul în jos. Au crezut însă că poate își va aminti și de ei și le va aduce ce-și doresc, adică o mașină și o păpușă, atât pentru ei, cât și pentru frații lor.

Pentru că au avut speranță, când au ajuns acasă, au avut o surpriză de zile mari. Una din cele mai triste zile s-a transformat în cel mai frumos moment din viață. Au constat că Moș Nicolae există și că nu i-a uitat. A întârziat puțin, pentru că a avut multe cadouri pentru ei. Casa li s-a umplut de jucării, dulciuri, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Pentru că au fost copii cuminți și merg la școală, moșul le-a adus și un birou atât de frumos, că i-a lăsat fără cuvinte. „Nu am văzut niciodată așa ceva! Sunt cea mai fericită. Ziua de astăzi este cea mai fericită zi din viața mea.  Nu am avut niciodată atâtea jucării. Eu am cerut doar o păpușă, dar pe lângă ea am primit foarte multe jucării. Și frații mei au primit mașinuțe. Avem și hăinuțe multe, și încălțăminte, și geci. Am primit o carte de colorat și culori. O să colorez toată ziua. Avem și multe dulciuri, dar o să mâncăm câte puțin, pentru că nu ne lasă mami să mâncăm multe dulciuri că facem diabet. Și pentru sora mea cea mică am primit jucării”, spunea pe nerăsuflate Alina.

tismana_mosul_7

Nicoleta a primit cel mai frumos cadou de ziua ei

Nu doar copiii au fost în culmea fericirii, ci și mama lor. Dacă până acum a plâns de supărare, vineri a avut pe obraz lacrimi de fericire. Cel mai frumos cadou pe care-l putea primi de ziua ei a fost în primul rând fericirea copiilor și în al doilea rând alimente pentru sărbători.

Grija zilei de mâine, dar mai ales teama că într-o zi nu va avea ce să le pună copiilor pe masă îi amărau viața. Acum  aceste aspecte sunt doar o amintire urâtă, cel puțin pentru o perioadă. Nicoleta Pațac nu și-a mai putut stăpâni lacrimile de fericire. „Mulțumim tuturor, din tot sufletul. Nu ne așteptam la așa ceva. Este ceva la care nu am sperat niciodată. Acum o să avem și noi sărbători fericite. Avem ce să pregătim de Crăciun. O să fac salată boeuf, sarmale, piftii, friptură, cozonac. O să avem și noi de toate pe masă. O să fie ceva de neuitat”, a precizat Nicoleta Pațac.

Familia din Tismana a primit conserve, paste, orez, zahăr, făină albă, făină de mălai, prăjituri, cozonac, carne de porc, de pasăre, cârnați, tobă, sucuri, dulcețuri, gemuri, miere, precum și legume, varză, cartofi, ceapă, usturoi, păstârnac, ridichii, sfeclă roșie, verdețuri, portocale, mere și alte produse necesare în casă.

O mămică din Târgu-Jiu și-a mobilizat cunoscuții pe facebook  

tismana_mosulO mămică din Târgu-Jiu s-a alăturat campaniei Pandurul şi a făcut ca bucuria familiei Paţac să fie de zece ori mai mare. Alis Drăcea a aflat din ziar povestea familiei din Tismana și a lansat pe facebook, paralel cu Pandurul, o campanie pentru strângerea ajutoarelor. Tânăra mămică are o fetiță de doi anișori, Julia, și au impresionat-o copiii rămași fără tată înainte de sărbători. „Eu am aflat de pe internet de acești copii și nu am putut rămâne indiferentă. Și ei merită să vină Moș Nicolae și Moș Crăciun la ei, să aibă parte de sărbători ca toți ceilalți. Am făcut un apel pe facebook la toți prietenii mei și la toate mămicile care au copii și care înțeleg nevoile copiilor de la Tismana. Am strâns jucării, haine și bani din care am cumpărat conserve, sucuri, dulciuri, detergent, pampers pentru copilaș și multe ale lucruri de care familia are nevoie. Am luat și fructe, carne și multe ale lucruri. Eu le mulțumesc prietenilor mei de pe facebook care m-au susținut și am reușit să-i facem fericiți pe acești copilași. Am rămas profund impresionată”, a precizat Alis Drăcea.

tismana_mosul_6

Cartea de rugăciuni, un dar de preţ pentru Alina

Roxana Lupu este o cititoare a ziarului Pandurul din comuna Săcelu, care imediat ce a aflat de povestea copiilor din Tismana a făcut un apel la cunoscuți pentru a le face o surpriză celor mici. A reușit să-i impresioneze într-un mod plăcut, mai ales că le-a scris câteva rânduri din suflet. Roxana a renunțat la jucăriile din copilărie și la cartea cu rugăciuni care a călăuzit-o până la această vârstă. Acum a ajuns în mâinile Alinei, care a pus-o la loc de cinste și pe care o va lua la fiecare oră de religie, să le citească și colegilor ei din ea. „Am primit hăinuțe, papucei, jucării, culori, o carte de colorat și o să colorez toată ziua, am primit și o carte de rugăciuni pe care i-am dat-o lui mami să o pună bine ca să o iau la ora de religie și o felicitare de sărbători, pe care am citit-o și este foarte frumos ce scrie acolo. O să am grijă de ea”, a spus Alina.  

Urmează cadouri din Germania şi de la Arad

Mai multe familii cu suflet din județul Gorj, dar și din alte zone ale țării sau chiar din străinătate au fost impresionate de povestea familiei din Tismana și au încercat să ajute cu tot ce au putut. Câteva persoane din Cluj au fost personal la Tismana să le ducă micuților câte ceva și să o încurajeze pe mamă, au fost și gorjeni care s-au implicat. Chiar și o româncă din Germania a aflat povestea Irinei, a lui Robert, a lui Alin și a Alinei și le-a trimis un pachet care va ajunge cel mai probabil la Tismana în zilele următoare. O altă femeie din Arad i-a promis Nicoletei Pațac că-i va trimit o mașină de spălat, pentru că aceasta și acum în timpul iernii spală hainele la râu.

reclama

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: