Moş Pandurul, aşteptat cu nasurile lipite de geam de copiii din Aninoasa

Reporterii Pandurul a început ieri să ducă darurile extrem de generoase ale cititorilor către copiii săraci din Gorj. Am ales să mergem prima dată la Aninoasa, unde trei frăţiori locuiesc într-o casă fără energie electrică. Fetele sunt la şcoală, iar cel mic la grădiniţă, dar cu toţii erau pe punctul să renunţe, pentru că nu aveau haine groase pentru iarnă sau ghete. Au fost aduse special pentru ei de micuţa Sara şi părinţii ei din Târgu Jiu, pentru care Florin, Elena şi Andreea au avut numai cuvinte de mulţumire. Maşina redacţiei a fost plină ochi de hăinuţe, jucării şi dulciuri, dar şi de alimente atât de necesare familiei.

Familia din satul Sterpoaia al comunei Aninoasa are o poveste de viață care bate filmul. Cei doi soți au trei copii pe care cu greu îi cresc din cauza lipsei unui loc de muncă. Ca și cum asta nu ar fi suficient, în urmă cu doi ani casa le-a luat foc, iar Florin, mezinul familiei care atunci avea numai 3 anișori, a reușit să se salveze ca prin minune din flăcări, deși pompierii nu-i mai dădeau nicio șansă. Nu este singura cumpănă prin care acesta a trecut, ci a supraviețuit miraculos după ce a fost adus pe lume la șase luni, iar faptul că a stat foarte mult la incubator i-a afectat vederea, iar în acest moment riscă să nu mai vadă. 

daruri_aninoasa_2

Florin nu este singurul copil cu probleme, ci și Andreea, fiica cea mare, suferă de diabet, iar mama ei s-a ales cu o hernie în urma unei operații de chist ovarian. Toate acestea culminează cu lipsurile materiale, cărora cei doi soţi nu le mai fac față. De aceea, de când le-a ars casa au stat în beznă, iar Florin nu a mai putut merge la grădiniță, pentru că nu avea încălțăminte și îmbrăcăminte.

Moș Nicolae a ajuns și la ei

Toate acesta vor fi acum o amintire urâtă atât pentru cei trei copii, dar și pentru părinții lor. Dacă nimeni nu le poate da sănătate, ci doar speranțe că se vor face bine, Moș Nicolae a reușit să ajungă la cei mici. Florin, Elena și Andreea l-au așteptat la geam pe Moș, în speranța că va veni. Nu au așteptat degeaba, pentru că darurile au ajuns la ei. Elena și Andreea au pregătit câte o poezie în schimbul cadourilor, iar Florin ajutat de mama lui a spus o poezie.

daruri_aninoasa

Surpriza a fost imensă pentru cei mici care, deși nu au avut curajul să-i scrie Moşului, și-au dorit să primească hăinuțe, ca să poată merge la școală și la grădiniță, câte o păpușă, o mașinuță și dulciuri. Au primit exact ce și-au dorit și multe alte lucruri. Fetițele și băiețelul au primit cizme, câte o geacă, hăinuțe de iarnă, căciuli, fulare, mănuși, ghiozdane, rechizite ca să poată merge în continuare la școală, jucării și multe dulciuri.

De Crăciun, aceștia vor avea în casă și un brăduț împodobit, iar lângă el cei mici au pus Icoana Sfântului Spiridon, primită de la o familie cu suflet din Târgu-Jiu. Micuții au rămas uimiți când a văzut că, deși nici nu au avut curajul să spere la un cadou, casa lor s-a umplut. „Îi  mulțumim lui Moș Crăciun pentru tot ce ne-a adus. Toate sunt foarte frumoase și ne sunt folositoare”, a spus una din fete.

Familia va avea ce să pună pe masă de Sărbători

daruri_aninoasa_9Moșul a fost generos și cu părinții celor trei copii, care fac eforturi să-i crească și care s-au zbătut să-și recupereze cele două fete, după ce acestea au fost luate de asistenții sociali în momentul în care au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Așteptau sărbătorile cu durere în suflet, că nu aveau ce pune pe masă de Crăciun, dar acum nu mai au de ce să-și facă griji. Au primit alimente pentru sărbători și în felul acesta vor simți și ei că o să vină Crăciunul. Pe lângă alimente de bază cum ar fi zahăr, ulei, făină, mălai, paste făinoase, conserve, la Aninoasa au ajuns și legume, varză, cartofi, ceapă, usturoi, praz, fasole, sfeclă roșie, ridichi, păstârnac, verdeață, mere, portocale, sucuri, cozonaci, mezeluri și carne de porc și pui.

Vizibil emoționată, Ramona Manțeco de abia și-a putut stăpâni lacrimile. „Vă mulțumim din suflet pentru tot ce ați făcut pentru noi și să-i ajute Dumnezeu pe toți cei care s-au gândit și la noi și ne-au ajutat. Acum o să avem și noi ce să punem pe masă de sărbători. Fără acest sprijin nu știu cum ne-am fi descurcat. Nu avem cuvinte de mulțumire”.

Se va rezolva și problema curentului electric

După doi ani de beznă, familia din Aninoasa va avea curent electric în casă. Primarul Ilie Petroi s-a implicat personal să rezolve această problemă și a contribuit cu tot ce a putut. Se pare că sărbătorile de anul acestea vor fi unele luminate. „Ne-a ajutat domnul primar foarte mult să băgăm curentul în casă.  Am făcut aici toate circuitele, am pus bec, am pus prize, întrerupătoare și așteptăm să vină cei de la Electrica să ne racordeze. Dacă nu ne ajuta domnul primar, nu știm cum ne-am fi descurcat. Ar fi însemnat să murim de foame luna aceasta, ca să avem și noi lumină de sărbători”, a mai spus Ramona Manțeco. 

Cei care s-au alăturat campaniei au ajutat familia și cu lumânări, până când vor putea face lumină în casă apăsând pe un buton.

Florin are șanse să-și îmbunătățească vederea

Pentru Florin, ziua de ieri a fost una cu totul specială, dar și pentru mama lui. O familie cu suflet din Târgu-Jiu s-a oferit să meargă cu el la București pentru un consult medical și să facă tot ce este posibil pentru ca Florin să nu-și piardă definitiv vederea și să scape și de durerile de cap care au devenit deja insuportabile din cauza problemei la ochi. După sărbători, atunci când vremea va permite, Florin va lua drumul spitalelor pentru a-și salva vederea.

daruri_aninoasa_7

Andreea are nevoie de un test de glicemie

daruri_aninoasa_8Nu doar Florin are probleme medicale, dar și Andreea, sora lui cea mare. Aceasta suferă de diabet și trebuie să-și monitorizeze în permanență valorile glicemiei. Pentru acest lucru ar avea nevoie de un aparat de glicemie, ca să nu mai facă drumuri frecvente la medicul de familie. Asta nu este singura ei problemă. În urmă cu ceva timp a fost operată de un chist ovarian și de atunci are ceva probleme ginecologice, iar medicii o tratează cu indiferență pentru că părinții ei nu au suficienți bani ca să-i „cumpere sănătatea”. Și mama ei are probleme grave de sănătate. Din cauza unei operații eșuate de chist, aceasta a făcut hernie și nu mai poate munci. Ajutorul ei este Andreea și tatăl ei, care sunt acum stâlpul casei. Pentru a-și proteja mama, de cele mai multe ori Andreea este cea care spală pentru toată familia împreună cu tatăl ei și chiar gătește atunci când mama se simte rău.

reclama

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: