Castrul roman din Bumbești-Jiu, transformat în pășune. Primăria, atenționată de Direcția de Cultură!

Primăria din Bumbești-Jiu a fost atenționată de Direcția de Cultură Gorj pentru că nu îngrijește castrul roman deși vorbim de un sit arheologic de importanță națională. Acesta a fost lăsat în paragină și transformată, cu trecea timpului, în loc de pășunat. În loc să aducă turiști în zonă, castrul cu zid de piatră s-a umplut cu cirezi de vaci.

În Gorj, sunt 87 de situri arheologice. Castrul roman cu zid de piatră de la Bumbeşti Jiu este printre cele mai importante și, în același timp, printre cele mai neîngrijite.

Primăria din Bumbești-Jiu a fost atenționată, de mai multe ori, de Direcția de Cultură Gorj să ia măsuri și să interzică pășunatul în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat. “În ceea ce priveşte castrul şi aşezarea civilă de la Bumbeşti Jiu, acestea nu sunt îngrijite de Primăria Bumbeşti Jiu care, în ciuda repetatelor atenţionări pe care le-a primit din partea instituţiei noastre, nu a luat măsuri măcar în ceea ce priveşte interzicerea păşunatului în acest perimetru pe care este totuşi înregistrat un sit de importanţă naţională”, a transmis Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției Județene de Cultură Gorj.

Intervenții fără autorizație, la Cătunele

Intervenții neautorizate au fost constatate de specialiști și în Castrul de la Cătunele. “Acolo a fost vorba despre o nivelare a terenului cu destinaţia exploatării agricole a pământului, situaţia fiind cercetată de organele de urmărire penală, dar soldată cu nesancţionarea autorului din cauza faptului că nu a ştiut ceea ce se ascunde sub pământ”, a mai transmis Direcția de Cultură Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: