Cât plăteşte CET Govora pentru carierele preluate de la CE Oltenia

Carierele CE Oltenia din Vîlcea sunt aproape de a fi transferate la CET Govora. Mai lipseşte aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din CE Oltenia, şedinţa fiind programată pentru data de 26 februarie. Apoi va fi făcut transferul salariaţilor. Potrivit contractului de transfer dintre CE Oltenia şi CET Govora, angajaţii vor avea, cel puţin un an, actualele drepturi din contractul colectiv de muncă. CET Govora trebuie să plătească CEO în zece ani suma de 184 de milioane de lei, adică o parte din datoria pe care o are pentru cărbunele consumat şi neplătit în ultimii ani.

Semnatarii înţelegerii de transfer al activelor de la CE Oltenia la CET Govora sunt directorii Laurenţiu Ciurel şi Daniel Antonie, din partea complexului, şi Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat de la CET Govora. Potrivit informaţiilor publicate de Consiliul Judeţean Vîlcea, în data de 23 ianuarie comisiile de negociere au semnat la Ministerul Energiei proiectul contractului de transfer. Pe 27 ianuarie, Consiliul de Administraţie al CET Govora a aprobat raportul de oportunitate, preţul de transfer şi proiectul contractului de transfer de afaceri.

184 de milioane de lei în zece ani

De menţionat ar fi că preţul de transfer al afacerii este 184 de milioane de lei, parte din creanţele totale ale complexului asupra CET Govora care sunt de 221 de milioane de lei. Sunt scoase de la plată penalităţi de 43 de milioane de lei. De asemenea, toate contractele de cărbune livrat de CEO la CET, încheiate după 1 august 2014, nu mai prevăd penalităţi. Banii care au rămas de plătit, 184 de milioane de lei, vor fi daţi în zece ani. Preţul de transfer va fi plătit în 10 tranşe după cum se arată în contract: „În primii trei ani va fi achitată suma de 6,7 milioane de lei, următorii trei ani tranşe anuale egale în valoare de 2,2 milioane de lei, fiecare în perioada 2015-2017, iar restul de 177 de milioane va fi achitată în şapte tranşe anuale egale, în valoare de 25 de milioane de lei/ an, în perioada 2018-2024“.

Un alt element important din contract este faptul că CE Oltenia îşi poate lua înapoi Carierele Berbeşti - Alunu dacă CET Govora va avea întârzieri de plată a tranşelor de 6 luni, după notificarea de către producătorul de energie. În această perioadă de zece ani, CE Oltenia deţine controlul la CET Govora. Orice decizie care priveşte compania, de restructurare, de divizare fuziune, dar şi orice contract încheiat trebuie aprobat de CE Oltenia. În plus, conducerea de la CET trebuie să depună rapoarte de activitate lunare, dar şi bilanţuri semestriale şi anuale.

REZILIERE

Despre proiectul de externalizare se discută de vreo doi ani, fiind nevoie de modificarea unor legi şi nenumărate aprobări în organele de conducere ale companiilor. A fost foarte greu de pus în practică, dar va fi foarte uşor de reziliat. Cel puţin asta rezultă din contract. Acesta poate fi încetat cu acordul părţilor sau în situaţii în care nu s-ar obţine, în 9 luni de la finalizarea transferului, avizele de care are nevoie pentru funcţionarea activităţii. Cum ar fi transferul licenţelor sau avizul Consiliului Concurenţei, etc.

ANGAJAŢI

În contractul de transfer al carierelor se spune că angajaţii care vor lucra la  Govora trebuie să aibă, cel puţin un an, drepturile pe care le aveau la CE Oltenia. Ei sunt asiguraţi şi în cazul în care nu se încheie un nou contract la nivelul CEO până în momentul în care sunt externalizaţi din companie. Şi în această situaţie, CET Govora trebuie să-i plătească după vechiul contract, cel care a expirat ieri, 19 februarie. La contractul de transfer, compania a anexat o situaţie cu numele oamenilor care vor fi transferaţi. În presă s-a vorbit de numărul de 1.092 de angajaţi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: