Câţi bani au cerut primăriile pentru drumurile distruse de alunecări

Mai multe primării din judeţul Gorj au cerut aproape 21 de milioane de lei pentru refacerea drumurilor afectate fie de inundaţii, fie de alunecări de teren. Prefectura a solicitat sprijin financiar la autorităţile de la nivel central, însă până acum guvernanţii nu au alocat fondurile necesare. În aceste condiţii,  primarii fie au încercat să refacă şosele „pe datorie”, contractând firme pe care nu le-au plătit, fie au depus proiectele la alte instituţii în speranţa că vor fi acceptate la finanţare.

Primăriile Bustuchin, Bumbeşti Piţic, Vladimir, Văgiuleşti, Licurici, Muşeteşti, Dănciuleşti, Bălăneşti şi Roşia de Amaradia au făcut demersuri atât la Prefectura Gorj, cât şi la Consiliul Judeţean, astfel încât să primească fonduri pentru reabilitarea drumurilor afectate de calamităţi.

Prefectura a depus solicitarea acestora la Ministerul Dezvoltării, însă până acum sumele nu au fost alocate. Chiar şi Consiliul Judeţean Gorj a solicitat celor de la minister suma de 4.5 milioane lei pentru refacerea şi consolidarea DJ 675 C Logreşti-Moşteni şi Seciuri-Roşia de Amaradia. Cea mai mare sumă a fost solicitată însă de primăria Bustuchin, circa 8 milioane de lei, pentru refacerea şi consolidraea DC 29 Poiana Seciuri-Ruget şi DC31 Logreşti-Valea Pojarului. Primarul Ion Ciocea spune că lucrările sunt complexe şi tocmai de aceea suma este aşa mare. Edilul a precizat că va încerca să obţină finanţare pentru efectuarea lucrărilor necesare şi la alte instituţii. „Din 2005-2006 mă lupt şi mă zbat. Este vorba de alunecarea de teren de la Poiana Seciuri, acolo unde au fugit şi casele, unde s-a dărâmat căminul. Sunt două drumuri la care nu mai aveam ce să le facem. Am fost la Bucureşti acum şi am cerut bani şi se pare că ne dă bani pe CNI (n.red. Compania Naţională de Investiţii). Noi am făcut iniţial o solicitare de 8 milioane, dar am făcut acum şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi toate expertizele când am depus dosarul şi parcă este vorba de vreo 6.5 milioane. Atunci era o estimare, acum am făcut documentaţia. Noi am încercat să menţinem cât de cât drumurile, dar nu avem ce face fără o lucrare la adâncime, la 20 de metri, fără acele coloane arunci banii degeaba”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Lucrări pe datorie

Şi primăria Roşia de Amaradia a solicitat fonduri pentru refacerea DC 29 pe o porţiune de 100 de metri, dar şi drumul comunal care face legătura între satele Stejaru şi Ruget, DC29B. Autorităţile locale spun că au consolidat drumurile cu o firmă specializată, dar pe datorie, pentru că nu dispuneau de resursele necesare. „Am solicitat pe situaţii de urgenţă la Consiliul Judeţean şi la Prefectură, de fiecare dată când s-au produs calamităţi ca urmare a căderilor de precipitaţii. Până acum nu am primit un răspuns. Noi am făcut lucrările în 2014. Nu am plătit firma respectivă până acum. Când am încheiat contractul cu dumnealor am scris la clauze că achitarea se va face când se vor acorda sumele pe situaţii de urgenţă. Au fost de acord. Drumurile au fost balastate, nivelate, compactate”, a precizat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Lucrările de la Roşia de Amaradia sunt estimate la o valoare de circa 1 milion de lei.

Proiectul, blocat la ministere

Autorităţile judeţene spun că proiectul pentru alocarea de fonduri pe situaţii de urgenţă este blocat pe la ministere. „Nu s-a aprobat încă. E făcut proiectul de hotărâre, l-au refăcut la Ministerul Dezvoltării şi trebuie obţinute aprobări de la celelalte ministere. Când va fi aprobat de toate ministerele, va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern”, a precizat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: