Câți bani primesc românii nevoiași pentru a se racorda la apă şi canalizare

Aproximativ un sfert din populația României nu are acces la rețeaua publică de apă şi canalizare. Pentru românii aflați în imposibilitatea de a se reacorda la aceste utilități din cauza lipsei banilor, Uniunea Europeană, pune la dispoziţie aproape 900 de milioane de lei.

Programul se numește „Prima conectare la sistemul public de apă și canalizare” și are ca țintă familiile cu venituri mici care nu şi-au permis racordarea la reţeaua publică. Majoritatea acestora folosesc apă de la fântâni pentru gătit, spălat și udat grădina. Chiar dacă au în localitate rețea de apă și canalizare, mulți români nu au banii necesari pentru a se racorda. Pentru majoritatea tarifele de racordare sunt foarte mari și nu își permit să le plătească.

Programul va fi derulat de Administraţia Fondului de Mediu și presupune ca oamenii nevoiași, al căror venit pe membru de familie este mai mic de 1900 de lei lunar, să fie racordaţi cu bani europeni, suma alocată fiecărei gospodării  fiind de 1.900 de euro.

Statisticile oficiale arată că 26% din populația României nu are acces la sistemul public de apă și canalizare. Cel mai rău stau județele din nordul Moldovei, Muntenia şi Oltenia unde sunt peste 3 milioane de oameni care cară apă din fântână sau de la râu.

În regiunea SUD-VEST OLTENIA sunt 708 mii de persoane incluse în această statistică din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, după cum informează INS.

Cele 900 de milioane de lei alocate programului „Prima conectare” vor putea fi accesate de companiile de utilităţi publice în parteneriat cu primăriile, care trebuie să identifice gospodăriile care îndeplinesc condițiile,  și apoi să execute lucrările.

Vizualizări: 1,093

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: