Cătuşe pentru doi foşti directori ai UM Sadu

Nici în cele mai negre vise ale lor nu au gândit că vor ajunge în spatele gratiilor pentru… instigare la delapidare. De ieri după-amiază, Lori Boian şi Nicolae Dijmărescu sunt persoane reţinute pentru 24 de ore, noaptea trecută ambii petrecându-şi-o în arestul IPJ Gorj. Un al treilea fost director, Ilie Lăpădat, a fost lăsat în libertate.

Cei trei foşti directori generali de la UM Sadu pentru care s-a început urmărirea penală au fost aşteptaţi ieri din nou pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în dosarul pe care procurorul Emil Moţa l-a disjuns din cel al furtului de armament, deschis în primăvară şi finalizat cu trimiterea în judecată a zece angajaţi ai uzinei, inclusiv a fostului director general Nicolae Dijmărescu. Ieri, Dijmărescu a venit la audieri convins că îşi va proba nevinovăţia, dar pentru asta a trebuit să aştepte audierea lui Lori Boian. Trei ore a stat acesta în sediul Parchetului, după prânz Boian ieşind spre maşina Poliţiei ce urma să-l ducă la arestul IPJ Gorj, cu cătuşe la mâini. Aproape că nu-i venea să creadă ce se întâmplă, menţionând că nu se aştepta la o astfel de „recunoaştere” după atâţia ani de muncă.

Boian a menţionat şi că nu crede că are vreo vină, dar în zadar. Decizia procurorului de caz fusese luată, mult mai uşor scăpând cel care i-a urmat la audieri, respectiv Ilie Lăudat. Acesta a iniţiat anul trecut procesul de inventariere a mult comentatei din aceste zile „rezerve de mobilizare”, descoperind lucruri care puteau fi considerate măcar „nefireşti”. Verificările iniţiate de Lăudat s-au concretizat prin schimbarea sa, decizia fiind luată la nivel de Bucureşti de către şefii Romarm, regie de stat unde director general adjunct fusese promovat nimeni altul decât … Lori Boian, cel care gestionase, greşit dacă îi dăm crezare lui Moţa, faimoasa „rezervă de mobilizare”.

Încă o zi grea… pentru liberali

Audierile în cazul lui Ilie Lăudat au durat foarte puţin, în comparaţie cu cele ale celorlalţi doi foşti directori generali. Cel mai mult a stat în sediul Parchetului şi probabil în biroul lui Emil Moţa, Nicolae Dijmărescu, o mai veche cunoştinţă a procurorului din dosarul furtului de armament. Acesta a ieşit şi el din sediul Parchetului cu cătuşe la mâini, declarând că nu se aştepta la „aşa ceva”. Probabil nici Moţa nu se aştepta să nu găsească nici urmă din „rezerva de mobilizare” atunci când a căutat-o la percheziţiile efectuate în primăvară la sediul UM Sadu.

Cei doi foşti directori generali ar urma să fie prezentaţi azi unei instanţe de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Culmea este că amândoi sunt pe posturi de conducere care au susţinere liberală, coincidenţă sau nu, Uzina Mecanică Sadu avându-l ca administrator special pe un alt om al liberalilor, Dumitru Pârvulescu, pe care Emil Moţa l-a trimis deja în judecată într-un alt dosar faimos, în care a fost pus sub acuzare nu doar primarul PNL de la Peştişani, Florin Pavel, ci chiar şeful PNL Gorj, senatorul Dian Popescu.

Pentru Boian şi Dijmărescu ziua de azi este grea şi prin prisma faptului că amândoi trebuie să apară ca inculpaţi în celelalte procese pe care le au pe rol la Tribunalul Gorj şi Judecătoria Târgu Jiu. Primul dintre ei este aproape de a afla un verdict al magistraţilor în dosarul morţii celor două angajate de la UM Sadu în explozia produsă în februarie 2011, iar celălalt este la începutul unui proces destul de lung, cel al furtului de armament de la uzină, în care un muncitor a fost arestat după flagrantul în care îi vindea unui ofiţer sub acoperire muniţie furată cu plasa. Furtul a fost posibil, susţin anchetatorii, nu doar pentru că paza la uzină era prost organizată, ci şi pentru că uzina nu avea o evidenţă clară a milioanelor de cartuşe pe care le produce.

Vizualizări: 304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: