Căutări zadarnice la Lainici – craniu uman găsit pe marginea drumului

Poliţiştii din Gorj şi Hunedoara sunt în alertă maximă de marţi seara, după ce la graniţa dintre cele două judeţe a fost găsit un craniu uman fără mandibulă. Oamenii legii au mers ieri la Lainici şi au scotocit malul Jiului, în speranţa că vor găsi şi alte indicii care să îi ajute în identificarea persoanei necunoscute, dar, deocamdată, câinii de căutare au descoperit doar oasele unor animale.

O echipă de biologi care trecea pe drumul european 79 din zona mănăstirii Lainici a observat la nici un metru de marginea drumului ceva ce părea a fi o bucată de craniu. Cercetătorii sunt veniţi în Defileul Jiului pentru a studia viaţa păsărilor de aici, dar, spre nenorocul lor, în loc de cine ştie ce specie rară de zburătoare au dat peste craniul nu se ştie cui. Aceştia au sunat la 112 şi au anunţat Poliţia despre descoperirea făcută, bucata de os uman, mai exact calota craniană, mandibula fiind lipsă, aflându-se pe şanţul de la marginea şoselei. Craniul respectiv era întreg, spre norocul anchetatorilor, ieri, de exemplu, zona fiind cosită de utilajele celor de la Drumurile Naţionale. În plus, câinii maidanezi aciuiţi în zona fostei vămi, o clădire abandonată, au mârâit minute bune la biologii care au păzit craniul până la sosirea anchetatorilor.

Poliţiştii care au demarat imediat cercetările la faţa locului au adus cu ei şi câini de căutare, în speranţa că patrupedele le vor fi de folos. Marţi seara, când a fost făcută descoperirea, vremea era extrem de instabilă în Defileul Jiului şi, în lipsa unor indicii suplimentare, după căutările făcute pe o rază de câteva sute de metri, căutările au fost amânate până ieri dimineaţă. La primele ore ale zilei zeci de poliţişti de la Târgu Jiu au sosit la Lainici, împreună cu câini lupi de căutare, dar şi cu colegi de la Petroşani, ipoteza cea mai des luat în calcul de către aceştia fiind aceea că bucata de craniu ar aparţine unei persoane din Valea Jiului, dispărută nu se ştie de când sau cum, pe care apa a adus-o până în zona Lainici, craniul fiind scos în drum, din albia râului, de către câinii fără stăpân.

SUSPECŢI

Subcomisarul Dan Haralambie, de la Poliţia Municipiului Petroşani, a menţionat că două persoane figurează ca dispărute la această unitate, în speţă fiind vorba despre un puşti de 10 ani, dispărut din 1997, şi despre un bătrân de 70 de ani, despre care nu se mai ştie nimic din 2006. Anchetatorii gorjeni înclină să creadă că niciuna dintre cele două persoane nu poate fi pe lista „suspecţilor”, teoria din domeniu arătând că bucata de craniu ar aparţine unei persoane cu vârstă cuprinsă între 20-25 de ani.

VERDICT

Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici este cel care va da însă un verdict în acest caz, calota craniană urmând să fie trimisă azi la Bucureşti. „Craniul a fost depus la Serviciul de Medicină Legală Gorj şi, din primele examinări, nu prezenta urme de violenţă. Va fi trimis însă la Bucureşti pentru ca de acolo să ne fie trimise date antropometrice în privinţa vârstei persoanei respective, a sexului şi eventual a datei decesului”, a menţionat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, scms Daniel Tică.

CĂUTĂRI

Până să primească vreun răspuns de la Bucureşti, poliţiştii gorjeni vor relua azi scotocirile în zona Lainici. Ieri acestea au fost extinse la o rază de peste 2 kilometri, iar azi s-ar putea ajunge şi la 5 km. Oamenii legii caută eventuale alte fragmente osoase sau bucăţi de încălţăminte care să îi ajute în continuarea anchetei, descoperirile zilei de ieri rezumându-se la multe zdrenţe aduse de apă din Valea Jiului, dar şi la bucăţi de oase provenite de la animale.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: