CCM-ul a fost semnat! Ce drepturi au salariaţii CEO!

Cei aproape 19 mii de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia au de ieri un contract colectiv de muncă. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a anunţat ieri finalizarea negocierilor şi semnarea contractului ce va fi valabil doi ani.

După trei luni de negocieri şi ziare întregi dedicate acestui subiect, presiuni şi acuzaţii din toate părţile, liderii de sindicat şi conducerea Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un acord. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ. „La ora 16.30 am semnat încheierea negocierilor pentru contractul de muncă. Urmează să fie prezentat Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Este un contract favorabil angajaţilor“, a declarat Ion Ruşeţ.

Ce drepturi au cei 19 mii de salariaţi

Guvernul a permis majorarea fondului de salarii de la CE Oltenia cu 3 procente datorită faptului că această companie a avut profit. În final, majorarea a fost transformată în două pachete, pe minerit şi energie, acordate în cazul îndeplinirii indicatorilor de producţie de cărbune, respectiv vânzare de energie. Este vorba despre o idee venită din partea managerului Laurenţiu Ciurel şi care nu a fost văzută cu ochi buni de sindicate, însă până la urmă liderii au semnat. În aceste pachete sunt cotele de energie şi cărbune de până acum, dar şi câteva zeci de sporuri care au dispărut din noul contract. Iniţial, salariaţii au avut 57 de sporuri, dar au mai rămas cu 27. De asemenea, prima de vacanţă este 75% din salariu, dar nu mai mică de 3000 de lei.

Angajaţii au mai pierdut şi două zile de odihnă suplimentare. Sporurile de vechime şi fidelitate au rămas în afara pachetului extra-salarial, ceea ce înseamnă că media salariului din CEO va fi de 2000 de lei. 

Vechea problemă: tichete sau masă caldă?

Problema mesei calde pare să nu fie lămurită. Spre exemplu, minerii din Berbeşti si Alunu vor primi masa caldă, deşi cu toţii au semnat pentru tichete. „S-au făcut liste unde fiecare salariat şi-a exprimat dorinţa în scris şi ca rezultat al exprimării sale, s-a ajuns la concluzia că se doresc tichete de masă. De când s-a schimbat patronul cantinei, mâncarea nu se ridică nici la jumătate din valoarea normală. Ca si în alte zone, şi aici minerii nu au mai intrat la masa caldă, dar fără nici un efect, în continuare au primit "lături"“, spune un miner de la Berbeşti.

Liderul de sindicat Ilie Păunescu a declarat ieri că oamenii vor primi tichete, aşa cum au solicitat, dar peste trei-patru luni, atunci când va expira contractul cu proprietarul cantinei.

ULTIMATUMURI

Negocierile pentru contractul de muncă unic în CEO au început pe 5 noiembrie. De atunci nu a fost o zi fără acuzaţii din toate părţile. Ba mai mult, sindicatele au dat un ultimatum pentru semnarea CCM-ului, dar la scurt timp a venit şi administraţia cu un nou termen limită. În final, cel care a pus piciorul în prag a fost ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă. La două zile de la vizita sa la Târgu Jiu, documentul a fost semnat.

NIMIC PENTRU SINDICATE

Şi dacă angajaţii vor şti ce venituri vor avea, sindicaliştii sunt siguri că nu vor mai primi nimic. Cota de 6,5 la mie din fondul de salarii nu va mai fi acordată, iar sindicaliştii nu mai au combustibil sau abonamente la telefon plătite de companie. De fapt, nemulţumirea unora dintre ei este că nu au nici măcar drepturile unui salariat.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: