CCR a decis. Orban nu poate fi premier!

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Luni, la ora 16.00, a fost programată şedinţa Camerelor reunite în care Guvernul Orban ll ar urma să primească votul de învestitură. Ședința nu a avut cvorum.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a solicitat luni plenului CCR să constate că la baza conflictului juridic cu care a fost sesizată se află voinţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de a recurge ilegitim la proceduri constituţionale democratice pentru a-şi atinge exclusiv scopuri politice de partid.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a opinat luni că decizia Curţii Constituţionale cu privire la desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier demonstrează că "democraţia funcţionează încă în România".

"Să vedem comunicatul de presă şi apoi motivarea, apoi o să venim cu un punct de vedere. (...) Eu nu am văzut acest lucru (că desemnarea lui Ludovic Orban ca premier a fost neconstituţională - n.r.), aştept comunicatul oficial al Curţii şi, nu în ultimul rând, motivarea şi vom vedea. Mă bucură că democraţia funcţionează încă în România", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă PSD ia în calcul să strângă o majoritate parlamentară şi să intre la guvernare, Ciolacu a răspuns: "Nu". 

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat luni că este nevoie urgentă de un guvern care să se ocupe de situaţia din ţară, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să propună un nou prim-ministru. 

"Această piesă de teatru pe care cei de la PNL porniseră - că să stea, să se pice singuri, să mai stăm trei luni - e total depăşită de situaţie. Avem nevoie urgent - azi, mâine, în această săptămână - ca domnul preşedinte Iohannis să facă o propunere de guvern, prim-ministru, miniştri, oameni profesionişti care să se ocupe de situaţia din ţară şi de ceea ce va urma pentru că, din păcate, nu vorbesc doar de sistemul de sănătate, vorbesc de toate celelalte consecinţe economice, sociale care vor veni şi care vin deja în România şi în întreaga Europă, să avem un guvern care să poată să dea ordonanţă de urgenţă, să aloce bani pentru programe speciale, să ia măsuri rapide legate de ce se întâmplă la graniţe, de carantină, de problemele economice, pentru că deja problemele economice apar şi o să apară în continuare", a susţinut Ponta.

În opinia lui Ponta, Ludovic Orban ar trebui să-şi predea mandatul.

Vizualizări: 1,463

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: