Ce a propus Budăi legat de pensiile minerilor

Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, a participat miercuri la întâlnirea pe care ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut-o la Târgu Jiu cu liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia. “A fost o discuție mai mult tehnică”, a spus Mitrescu.

Ministrul a propus modificarea proiectului de lege aflat în parlament și care a trecut deja de Senat. Potrivit proiectului, cei care lucrează în condiții deosebite ar trebui să beneficieze de o reducere de patru luni a vârstei de pensionare începând cu primul an lucrat. Potrivit legislației în vigoare, în prezent reducerea este de trei luni pentru fiecare an lucrat, dar numai pentru cei care au cel puțin șase ani lucrați în condiții deosebite. Budăi a propus ca și în noua lege să fie reducerea vârstei de pensionare doar pentru cei care au cel puțin patru ani lucrați în condiții deosebite.

Mitrescu a spus că Marius Budăi nu a fost de acord nici cu prevederea potrivit căreia să fie asimilate condițiile de muncă deosebite acolo unde sunt locuri de muncă similare, așa cum prevede proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj și care nu este susținut de guvern în formula actuală. “Știți că noi la Termocentrala Rovinari am reușit să păstrăm în toți acești ani condițiile deosebite, dar cei de la alte termocentrale le-au pierdut. Domnul ministru a spus că nu pot fi asimilate condițiile, ci trebuie făcute măsurători ale noxelor, zgomotului și așa mai departe în fiecare termocentrală”, a spus Mitrescu.

Liderul sindical a mai spus că ministrul a promis că va prezenta un draft al proiectului de lege modificat în trei săptămâni. În prezent, circa opt mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt încadrați în condiții deosebite, adică mare parte din angajații carierelor miniere și cei din Termocentrala Rovinari. (R.S.)

Vizualizări: 4,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: