Ce a rămas în urma excavatoarelor. "Ca după bombardamente!"

Imagini dezolante în comuna gorjeană Roșia de Amaradia. Aproximativ 300 de hectare de teren arată ca după bombardamente. Văi, maluri de pământ, lacuri, excavatoare care par că au prins rădăcini, fier vechi, vegetație haotică și teamă. Teama că alunecarea de teren care se adâncește cu fiecare lună ploioasă s-ar putea apropia și de cele aproximativ 20 de gospodării care încă sunt în picioare în satul Seciurile. 

Circa 300 de hectare de teren trebuie să niveleze cei de la Complexul Energetic Oltenia și să le redea apoi circuitului agricol pentru ca oamenii care dețin pământurile să le poată munci. Peste 150 de localnici primesc uzufruct de la companie deși nici ei și nici compania nu se folosesc de terenuri. 

De aproape zece ani, de când a fost închisă Cariera Seciurile, peisajul pare desprins dintr-un film SF. Excavatoarele mâncate de rugină par că au prins rădăcini. Au rămas abandonate printre malurile uriașe de pământ. "N-au putut să le ia, că sunt departe. Vă dati seama cât fier e acolo? Le lua cineva până acum, de atâția ani! Dacă nu cei de la mină, le luau hoții, dar acum e foarte greu de ajuns acolo. Eu cred ca acolo prind rădăcini", ne-a spus un localnic. 

Cu terenuri pe care nu le pot folosi, oamenii din zonă își amintesc cu nostalgie de vremea când pământurile erau roditoare, când puteau planta cereale să aibă ce pune pe masă, dar și de vremurile când mergea mineritul în zonă și cărbunele le asigura o pâine multor oameni din comună. "Era bine că avea tineretul de muncă. Acum pleacă peste hotare, pe unde apucă. Am mai rămas aici o mână de oameni, toți bătrâni și n-avem nicio putere", a fost mărturia altui localnic. 

În tot acest timp și în lipsa unui plan de investiții pentru consolidarea zonei, oamenii stau cu frica-n sân. Se tem că pământul care o ia la vale puțin câte puțin le-ar putea amenința casele. "Casa mea e la 200 de metri de delimitarea cu zona de carieră. Fuge pământul câte puțin și mă tem că ajunge și la noi dacă nu se face ceva. Crapă văzând cu ochii", a spus o femeie din Seciurile. 

Bani pentru refacerea ecosistemului 

Autoritățile din Roșia de Amaradia își pun sperantele în ultimele promisiuni venite de la companie. Ar fi fost alocați deja bani pentru refacerea ecosistemului și terenurile vor fi redate în circuitul agricol. "Sunt optimist de data aceasta pentru că ni s-a spus că s-au aprobat 20 de milioane de euro pentru refacerea ecosistemului. Întreaga zonă a alunecat înspre aval. Poate produce oricând alunecări de teren şi asupra celor 18 gospodării din partea de nord a satului. În urma excavatoarelor, zona arată ca după bombardamente", a declarat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Galerie foto






Vizualizări: 2,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: