Ce boli pot fi tratate cu struguri şi must

Considerând strugurii ca un simbol al fecundităţii şi sănătăţii, romanii au fost primii care au instituit cura de struguri în mod organizat. Există câteva motive întemeiate pentru care merită să încerci dieta cu struguri, o cură de detoxifiere şi cură de slăbire.

Consumul de struguri şi must dezvoltă asupra omului sănătos unele acţiuni generale, cu efect asupra întregului organism şi altele speciale, cu efecte deosebite asupra diferitelor sisteme, ţesuturi, organe. Iată doar câteva boli şi afecţiuni care se pot trata folosind strugurii şi mustul.

Boli de rinichi

Strugurii şi mustul de struguri sunt indicaţi la această categorie de boli datorită efectului diuretic şi conţinutului redus de albumină şi clorură de sodiu.

Bolile cardiovasculare

O cură bine ţinută, graţie efectului diuretic şi conţinutului de glucoză, va constitui un veritabil element nutritiv al fibrei cardiace. De asemenea, potasiul conţinut de bobul de strugure reprezintă un important stimulent al fibrei miocardice.

Bolile intestinale

Strugurii conţin celuloză, care, fiind nedigerabilă, este un anticonstipant. În plus, au efect laxativ blând. În acelaşi sens acţionează unele componente din must: tartraţii - datorită faptului că sunt practic neresorbiţi de mucoasa intestinală - sulfaţii şi magneziul. În colitele de putrefacţie se recomandă această cură datorită intensficării proceselor fermentative la nivelul intestinului.

Bolile de ficat

Cura produce o stimulare a funcţiilor hepatice, deoarece glucidele au rol de protecţie asupra celulei hepatice, iar potasiul şi fosfaţii influenţează formarea glicogenului hepatic. Prin mezoinozitol se obţine o acţiune lipotropă (împiedicarea depunerii grăsimilor în ficat), iar prin magneziu - un efect coleretic.

Bolile de nutriţie

Cura este indicată mai ales contra artritismului şi diverselor sale manifestări. Diureza pe care o produce cura de must antrenează acidul uric şi poate provoca o adevărată reînnoire a organismului.

Obezitatea

Strugurii ocupă un loc deosebit în regimurile prescrise obezilor, pentru faptul că potolesc pofta de mâncare fără a contribui la îngrăşare, produc acţiuni diuretice şi laxative, contribuind la dezintoxicarea organismului.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: