Lucrările de restaurare a Porţii Sărutului, sistate temporar

Lucrările de restaurare şi conservare a Porţii Sărutului au fost sistate de câteva zile, deşi au început de mai puţin de două săptămâni. Şeful de şantier spune că s-au efectuat lucrări premergătoare, iar întreruperea temporară a acestora s-a datorat unui proces tehnologic. Conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” dă asigurări că lucrările se află în grafic şi că vor fi terminate în prima jumătate a lunii octombrie.

Angajaţii firmei care se ocupă de restaurarea şi conservarea Porţii Sărutului nu au mai fost văzuţi la lucru în ultimele zile. Deşi lucrările au început de doar 2 săptămâni, un proces tehnologic a impus sistarea temporară a acestora. Potrivit şefului de şantier, până în momentul de faţă, s-au efectuat lucrări premergătoare. „Lucrările au fost oprite temporar, începând de joi, din cauza unui proces tehnologic. Trebuia să se usuce foarte bine zona unde s-a intervenit. În momentul de faţă suntem în grafic, iar până acum s-au efectuat lucrările premergătoare. Aşteptăm să se usuce zona respectivă pentru a continua lucrările”, a declarat Romeo Popoi, şeful de şantier.

Lucrările de conservare componente artistice piatră la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu au început în data de 3 septembrie. Acestea sunt executate de către Grup Corint SA Alba-Iulia, în baza unui ordin emis de către Institutul Naţional al Patrimoniului, care a alocat pentru acest proiect suma de 371.656,44 lei. Lucrările care se impun a fi executate la „Poarta Sărutului” includ înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

Lucrările, finalizate în octombrie

Conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” dă asigurări că lucrările de restaurare şi conservare a Porţii Sărutului vor fi terminate în prima jumătate a lunii octombrie. „Lucrările sunt în grafic. În conformitate cu cele comunicate de către reprezentanţii investitorului şi ai executantului, etapele prevăzute în proiect şi executate până în prezent sunt: execuţia unui acoperiş provizoriu; demontarea tablei de plumb de la partea superioară a Porţii; pregătirea suprafeţei stratului suport de sub tablă şi biocidarea suprafeţelor litice. Urmează să se execute restaurarea învelitorii şi hidrofugarea suprafeţelor litice. Cu siguranţă, lucrările vor fi terminate la începutul lunii octombrie, însă schelele vor mai fi păstrate până în jurul datei de 20 octombrie pentru ca materialul să aibă timp să se sedimenteze”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: