Ce grup energetic intră primul în conservare

Grupul 7, de la Termocentrala Turceni, va intra primul în conservare. Se va întâmpla în luna iunie. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan. El a mai adăugat că grupul va rămâne pregătit în cazul în care este nevoie să fie pornit pentru siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional. Pe listă pentru conservare mai este și un grup de la Rovinari.

 

 

 

 

 

 

Dan Drăgan a fost întrebat, la Prima News, despre industria cărbunelui în ţara noastră. “Guvernul României susţine neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. Totodată, susţinem poziţionarea şi eforturile depuse inclusiv de România în cadrul Uniunii Europene pentru creşterea producţiei din surse regenerabile la nivelul anului 2030. Prin legea decarbonării care a fost aprobată de către Guvernul României şi de către Parlament se doreşte această tranziţie de la producţia pe combustibili fosili solizi către o producţie de energie din surse regenerabile. Cum vom atinge acest lucru? Prin planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia se urmăreşte şi se va avea în vedere realizarea, în următorii doi ani, a unor capacităţi de producţie din surse regenerabile, fotovoltaice de peste 730 de megawaţi, coroborat cu realizarea unor noi centrale pe ciclul combinat care să folosească gazul natural pregătite pentru a folosi amestecul de gaz natural şi hidrogen”, a afirmat secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei.

El a mai subliniat că unele capacităţi de cărbune vor intra în conservare. “Cele două capacităţi care vor asigura şi echilibrarea sistemului energetic naţional au o capacitate instalată de aproximativ 1.300 de megawaţi. Vorbim de o centrală de ciclu combinat la Turceni şi o centrală pe ciclu combinat la Işalniţa. Totodată, prin planul de restructurare unele capacităţi de cărbune vor intra în conservare şi prima capacitate care va intra în conservare va fi grupul numărul 7 de la Turceni, care în cursul lunii iunie va intra în această stare de conservare. Ce înseamnă această stare de conservare? Înseamnă că ea va fi întotdeauna, această unitate va fi pregătită şi va fi la dispoziţia dispecerului energetic naţional ca în cazul în care va exista necesitatea pornirii acesteia pe baza unor documente şi reglementări specifice, să poată fi pornită pentru a asigura siguranţa în funcţionarea sistemului energetic naţional. Partea de decarbonare se referă în principal la restructurarea producătorilor care folosesc combustibil solid”, a precizat Dan Drăgan.

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei a adăugat că 68% din energia produsă în România este fără emisii de carbon deoarece aproximativ 50% vine din surse regenerabile.

 

Vizualizări: 2,362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: