Ce îi leagă pe Ponta şi Iohannis

Între Klaus Iohannis şi Victor Ponta, învingătorul şi învinsul de la alegerile de duminică, există o comunicare, cel mai probabil indirectă. Faptul că Iohannis a ieşit luni cu solicitări către clasa politică, iar peste două ore Ponta a spus că şi le însuşeşte, nu este o întâmplare. Sunt atitudini negociate înainte, de reprezentanţii celor două părţi.

Iohannis a cerut respingerea legii amnistiei, încuviinţarea cererilor DNA cu privire la parlamentari, adoptarea rapidă a bugetului şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de faptul că românii din diaspora nu au putut vota. Ponta le-a acceptat pe primele trei, iar cu diaspora a mermelit-o, crezând că scuzele lui Meleşcanu sunt suficiente. Probabil că omul care transmite mesajele dintr-o parte în alta a ridicat sprânceana, astfel că Meleşcanu a demisionat marţi. PSD a încercat să facă fente şi cu ridicarea imunităţii parlamentarilor, dar nicio schemă nu ţinea mai mult de câteva minute. Până la urmă, toţi au făcut cum a cerut Iohannis. Cum a cerut electoratul.

Nu ştiu cine a scris scenariul după care România a funcţionat în ultimele două zile. Important este că atât Iohannis, cât şi Ponta îl respectă. Lucrurile se desfăşoară cu o viteză atât de mare, încât presa nici nu apucă să consemneze toate evenimentele. De exemplu, faptul că ministrul Cercetării Mihnea Costoiu, senator de Gorj, a fost audiat ieri la DNA în dosarul Microsoft aproape că nu a avut loc în jurnalele de ştiri. Asta pentru că ieri a fost şedinţă de guvern în care s-au trasat sarcini pentru adoptarea bugetului, două posturi de senator au fost declarate vacante, un al treilea senator a fost obligat de colegi să demisioneze, pentru alţi doi senatori (Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu) comisia juridică a dat aviz de urmărire penală. Tot ieri, parlamentul a dat aviz pentru arestarea a trei deputaţi. Parlamentul a pus ieri pe ordinea de zi, după un an şi ceva de tergiversări, Legea amnistiei şi graţierii, pentru a o respinge.

Pe acest fond, şi atacurile dintre pesedişti sunt puţin analizate. Taberele în PSD încep să prindă contur şi, chiar dacă deocamdată nimeni nu îl atacă pe Ponta direct, atacurile au ajuns la socrul Ilie Sârbu şi alţii din tabăra lui. Nu e linişte nici la fostul ACL, devenit noul PNL, care are şi el corupţii lui, ce nu sunt scutiţi de răspundere. Mulţi liberali vor deja la guvernare, alţii spun că Ponta trebuie lăsat să facă bugetul şi să treacă iarna, pentru a-şi rupe definitiv gâtul.

Una peste alta, Iohannis vorbeşte cinci minute pe zi, dar schimbă lucruri majore. Ieri a cerut parlamentului să respingă şi ordonanţa 55, cea cu traseiştii. Sute de consilieri vor rămâne astfel fără mandate. Impostura lor va fi plătită cu vârf şi îndesat, ceea ce nu va fi decât un nou pas spre o societate mai sănătoasă.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: