Ce lipseşte pentru înfiinţarea termocentralei din Motru

Investitori interesaţi să facă un grup energetic la Motru s-au tot perindat de zece ani încoace. Principalul impediment invocat până acum a fost lipsa unui râu cu un debit suficient de mare, pentru a putea fi folosit ca apă de răcire a instalaţiei. Primarul din Motru, Dorin Hanu, care a reluat demersurile pentru realizarea acestui grup energetic, este de părere că tehnica a avansat şi că există alte soluţii.

Conform experţilor, proiectul de înfiinţare a termocentralei de la Motru este greu de realizat. Lipsa unui râu care să asigure debitul necesar pentru răcirea instalaţiei ar fi unul dintre impedimente. Acest lucru i-a determinat în trecut şi pe unii afacerişti să nu investească în astfel de proiecte. Primarul din Motru, Dorin Hanu, spune că există tehnologii în prezent care să asigure răcirea şi la un debit redus al apei. Edilul este optimist şi crede că proiectanţii vor găsi soluţia optimă pentru a nu exista probleme în acest sens. ”Există tehnologii performante cu care se face răcirea la un debit foarte mic. Debitul îl putem regla şi de la baraj. Sunt tehnologii de congenerare. Am vorbit cu proiectanţii de la Institutul Politehnic care mi-au confirmat că se poate şi ei vor alege ce şi cum”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.

Autorităţile locale speră să reuşească să creeze şi câteva sute de locuri de muncă prin înfiinţarea grupului energetic. „Noi sperăm să angajăm peste 200 de persoane în primă fază. Vrem să o realizăm prin parteneriat public-privat, nu cu sprijin guvernamental pentru că nu sunt bani. Termocentrala de la Motru ar produce 100 MW/h şi va consuma peste 1 milion de tone de cărbune pe an. Energia va fi exportată în străinătate, acolo de unde vine investitorul, sau în Balcani”, a precizat Dorin Hanu.

Consiliul local din Motru a aprobat efectuarea studiului de fezabilitate al grupului energetic. Conform spuselor edilului, după expirarea celor 30 de zile în care poate fi contestată hotărârea consiliului local, în termen de două luni, cei de la Institutul Politehnic din capitală vor finaliza studiul de fezabilitate.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: