CE Oltenia a cerut acordul ITM pentru a lucra mai mult

Complexul Energetic Oltenia încearcă să intre în legalitate în privința programului angajaților, după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă a făcut controale la mai multe cariere. Legea spune că salariații nu pot lucra mai mult de cinci zile continuu, fără avizul ITM. Minerii și energeticienii din complex fac de luni bune ore suplimentare, ca urmare a cererii mari de energie.

CE Oltenia a cerut avizul ITM Gorj pentru ca minerii să poată lucra până la zece zile legate, fără repaus. „Putem cere până la 14 zile acest aviz, am solicitat doar între 6 și 10 zile, deoarece nu este necesar să prelungim atât de mult activitatea unui salariat fără să beneficieze de repaus”, a spus Sorin Olaru, director adjunct Resurse Umane, în cadrul unei emisiuni.

Solicitarea vine după ce inspectorii de muncă au fost în control în carierele miniere și au constatat nereguli, aplicând și o amendă de 1.500 de lei. „A fost o verificare a Inspectoratului Teritorial de Muncă la două cariere, Jilț Nord și Jilț Sud. A fost verificată prezența la lucru. Conform legii, după cinci zile de lucru consecutiv, salariații trebuie să beneficieze de două zile de repaus, nu obligatoriu sâmbăta și duminica”, a mai spus Olaru la Tele 3.

Sorin Olaru a spus că sunt situații în care sunt necesare reparații sâmbăta și duminica, după ce salariatul a fost cinci zile la muncă. „Cu acordul sindicatelor, oamenii au venit la serviciu, beneficiind de libere în cursul săptămânii următoare. Am primit acea amendă de 1.500 de lei, a fost mai mult un avertisment. Împreună cu toate federațiile sindicale, am solicitat avizul ITM, pentru că sunt 1,1 milioane de cărbune care trebuie exploatat până la sfârșitul anului pentru asigurarea stocurilor de iarnă, sunt 0,8 TWh care sunt prevăzuți în BVC să fie produși până la sfârșitul anului”, a adăugat Olaru.

Dan Vasile, membru al Directoratului, prezent în aceeași emisiune, a spus că nu a fost depășit numărul de ore suplimentare prevăzut de lege: „Este vorba strict de programarea personalului. Dacă a lucrat cinci zile sau șase, iar în a șaptea avem nevoie de el... din păcate nu mai avem foarte mulți oameni care să acopere o plajă largă de operații și activități specifice, atunci poți să-l aduci și în a șaptea zi”.

Vizualizări: 2,817

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: