CE Oltenia a pierdut definitiv procesul cu minerii greviști

Complexul Energetic Oltenia a pierdut definitiv procesul prin care a încercat să declare ilegală greva minerilor din luna ianuarie a acestui an, care a durat o săptămână. Câteva mii de salariați ai companiei au făcut grevă, dar au fost dați în judecată doar 23 de mineri, considerați inițiatori ai protestului și instigatori.

Juriștii CEO au încercat încă din ianuarie să declare greva ilegală, dar Tribunalul Gorj s-a pronunțat atunci doar pe capătul de cerere care privea încetarea protestului, rămas fără obiect pentru că minerii reluaseră lucrul. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, care a trimis cauza spre rejudecare. La reluarea procesului,Tribunalul a respins cererea companiei de declarare a grevei ca fiind nelegale, iar Curtea de Apel Craiova a menținut decizia, rămasă definitivă pe 11 iulie 2019.

Dacă ar fi câștigat procesul, compania ar fi putut să ceară despăgubiri minerilor dați în judecată. Aceștia sunt: Ciobanu Gabriel, Fuiorea Petre, Pătruţoiu Cornel, Popescu Liviu-Dan, Vâlcu Corcodel Laurenţiu Gabriel, Armăşoiu Dumitru, Arşanu Valeriu, Băbucă Dumitru, Berca Marius Cătălin, Cismaşu Costel, Grădinariu Ioan, Palaghiciuc A. Petre, Purcel Vasile Marian, Spariu I. Gheorghe Damian, Tincu T. Ioachim, Savin Doru-Iulian, Murgilaşi Constantin, Iutuc Ştefan, Elinescu Constantin. 

Complexul Energetic Oltenia a explicat cum i-a ales pe aceștia. “Am arătat că înțelegem să ne judecăm doar cu inițiatorii grevei, așa cum au fost identificați la primele ore ale declanșării protestului de către conducătorii carierelor, întrerupând lucrul și instigând la acțiuni de protest pe ceilalți salariați”, se arată în documentul depus de CEO la instanță.

Instanța de fond a considerat de fapt că greva nu a fost demonstrată, probele prezentate de CE Oltenia fiind pontajele și relatările din presă. “De fapt, instanța de fond consideră că nici întreruperea activității din cele șase zile, începând cu data de 11.01.2019, nu am făcut-o suficient, reținând că relatările nenumărate din mass media locală și centrală nu sunt relevante, prin urmare nici nu a fost grevă. Precizăm faptul că a fost o acțiune de amploare, de notorietate, care a blocat economia locală și nu numai pe parcursul unei săptămâni, a se afirma că a fost o așa zisă grevă este cel puțin curios”, a scris CE Oltenia în motivele de apel care nu i-au adus câștig de cauză.

În perioada grevei, administrația CE Oltenia estima că prejudiciul zilnic putea depăși 15 milioane de lei.

Vizualizări: 4,444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: