CE Oltenia alege între şomajul tehnic şi concediul fără plată

Cinci lideri de sindicat şi cinci şefi din Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit ieri pentru a discuta despre cele mai bune soluţii pentru funcţionarea companiei şi pentru angajaţi. Părţile au avut de analizat două propuneri: program de patru zile plătite pe săptămână în iunie sau şomaj tehnic timp zece zile. Preşedintele comisiei sindicatelor, Ion Ruşeţ, a declarat că astăzi vor avea loc discuţiile finale pe această temă. Dacă va fi aleasă varianta șomajului tehnic, acesta va începe de pe 14 iunie.

Liderii de sindicat Ion Ruşeţ, Constantin Mitrescu, Nicolae Bădiţa, Eugen Iovan şi Adrian Marciuc reprezintă sindicatele în această comisie, Laurenţiu Ciurel trimiţând din partea CE Oltenia pe directorul financiar demis acum o săptămână Daniel Pităroiu, şefa de personal Valentina Trofin, Sorin Olaru, directorul de resurse umane din Divizia Minieră - Constantin Lăzăroiu şi consilierul juridic Maria Bejat. 

Baican, pe post de mediator

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a propus varianta cu patru zile plătite pe săptămână, în cursul lunii iunie. Sindicatele propun zece zile de şomaj tehnic. „Am avut o primă întâlnire, cinci contra cinci. S-au prezentat propuneri, urmează ca cei din comisia CE Oltenia să se întâlnească cu domnul Ciurel, iar azi o să avem discuţiile finale. Am avut o contrapropunere la propunerea lor cu program de patru zile. Noi credem că zece zile de şomaj tehnic ar fi mai avantajos pentru companie şi salariaţi“, a menţionat Ruşeţ.

Şomajul tehnic înseamnă că salariaţii vor sta acasă cu 75% din salariul brut în cele zece zile, ceea ce ar însemna o pierdere de doar câteva procente la salariul din iunie. Dacă vor fi trimişi în fără plată o zi pe săptămână, cum a propus conducerea, pierderea va fi de 20%. Din calculele prezentate de sindicalişti, a reieşit că şi societatea câştigă mai mult dacă trimite oamenii în şomaj tehnic, decât în concedii fără plată. Surse sindicale susţin că reprezentanţii administraţiei prezenţi la negocieri au agreat propunerea cu şomajul tehnic, dar se aşteaptă punctul de vedere al directorului Laurenţiu Ciurel.

Ruşeţ a mai spus că prezenţa la şedinţă a lui Gavril Baican, consilier al ministrului Energiei, a fost necesară. Ruşeţ a mărturisit că Baican a intervenit de câteva ori pentru a aplana conflictele între părţi. Gavril Baican va rămâne şi la întâlnirea de astăzi. Acesta a fost mulţi ani director general al CNLO şi cunoaşte problemele din sistem.

PROGRAM

Comisia lui Marin Condescu a solicitat stabilirea unui program pe luna iunie pentru toţi lucrătorii, un program pentru anul 2013, dar şi pe perioada mandatului lui Laurenţiu Ciurel la CE Oltenia, adică până în 2017.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: