CE Oltenia anunţă construirea a trei grupuri energetice noi

O Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial închide un grup energetic de la Turceni în 2018, dar anunţă şi construirea altor trei blocuri la CE Oltenia. Este vorba despre prevederi ale Palanului Naţional de Investiţii (PNI), pe baza căruia CE Oltenia va primi 23 de milioane de certificate de emisii. CE Oltenia avea termen 1 aprilie pentru a cumpăra aproape 10 milioane de certificate pentru producţia de energie din 2013. Unele din termenele date în PNI sunt cel puţin optimiste.

CE Oltenia a introdus în Planul Naţional de Investiţii lucrări la grupul nr. 7 de la Termocentrala Işalniţa, grupul 4 de Termocentrala Rovinari şi chiar şi grupul nou de la Rovinari. În documentul publicat în Monitorul Oficial se arată că aceste investiţii au început în 2013 şi vor fi finalizate în 2014, 2015 respectiv 2017. Cert este că, deşi compania dă 2013 anul începerii lucrărilor la grupul nou de la Rovinari, în realitate nu s-a trecut de stadiul hârtiilor.

Anul acesta încep lucrările la grupul nr. 5 de la Rovinari, care vor fi finalizate în 2016, se mai arată în PNI. Tot la CE Oltenia sunt prevăzute investiţii la Işalniţa, unde ar urma construirea unui grup nou, din 2015, ce va fi finalizat în 2019. Investiţii vor fi şi la alte două grupuri de la Turceni, începând cu anul 2015.

Mai mult, şi la Craiova II este anunţată construirea, din 2016 a unei centrale de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz.

ÎNCHIDERE

Drept urmare, cele mai multe certificate de emisii cu efect de seră le va primi, gratuit, CE Oltenia, adică peste 23 de milioane. Comisia Europeană a acceptat să acorde în continuare certificate gratuite de emisii pentru termocentralele care au planuri de investiții. Este cazul şi CE Oltenia, care este prezent în Planul Naţional de Investiţii, dar cu termene, cel puţin în cazul construirii unor grupuri noi, irealizabile. De asemenea, într-o hotărâre de guvern, 1096/2013, este prevăzut anul 2018 pentru închiderea unui grup de la SE Turceni.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: