Marciuc: Vom cere denunţarea Contractului Colectiv de Muncă

Liderul Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că vineri, 24 ianuarie, va avea loc congresul de înfiinţare al Sindicatului Mine Energie Oltenia, sub conducerea lui Ion Ruşeţ. Luni, 27 ianuarie, actele vor fi depuse la Judecătorie, pentru constituire. Marciuc spune că o primă acţiune a noului sindicat va fi denunţarea Contractului Colectiv de Muncă şi negocierea altuia nou. Pe de altă parte, cele patru confederaţii semnatare ale actualului CCM au cerut administraţiei să negocieze cu ele actul adiţional la noul contract. Ciurel va prefera probabil sindicatul lui Ruşeţ, dar rămâne de văzut cât de repede va reuşi acesta să obţină reprezentativitate.

Congresul Sindicatului Mine Energie Oltenia ar putea avea loc pe 24 ianuarie, de ziua Unirii. Liderul Adrian Marciuc spune că formalităţile de înfiinţare sunt în linie dreaptă. De ieri, sindicatele îşi ţin conferinţe de dizolvare pentru a putea forma un alt sindicat, iar congresul va fi vineri.

Marciuc mai spune că la congres cei 800 de delegaţi vor trasa câteva sarcini şi vor spune ce trebuie să se negocieze cu administraţia. Mai mult, dacă vor avea reprezentativitate vor cere negocierea unui alt contract de muncă. „Cred că Congresul ne va trasa nişte sarcini concrete de a redobândi din drepturile pierdute. Acum nu putem să spunem că va curge lapte şi miere, imediat. O să fie o negociere, dacă devenim reprezentativi şi sperăm să devenim, vrem să denunţăm actualul contract colectiv de muncă şi să negociem altul“, a declarat Marciuc.

Acesta a mai spus că statutul sindicatului nu este gata, dar el va fi afişat la fiecare subunitate a CE Oltenia. Marciuc a comentat şi invitaţia foştilor colegi de la FNME,de a participa la negocierile contractului colectiv de muncă, dar fără Ion Ruşeţ şi Marin Condescu. „Nu. Dacă am luat-o pe drumul acesta nu putem să.... Noi avem congres, cel mai probabil vineri, apoi dăm drumul la actele de înfiinţare, la Judecătorie“, a declarat el.

Dumitru Pârvulescu şi Constantin Mitrescu, cei care coordonează formarea Sindicatului „Tudor Vladimirescu”, pornind de la Bazinul Rovinari, sunt de părere că înregistrarea celor două sindicate noi va dura câteva luni. „Vor fi probabil contestaţii, va dura. Prioritatea pentru noi este negocierea actului adiţional la CCM, pentru recăpătarea drepturilor pierdute anul trecut. La negocieri pot participa cele patru federaţii semnatare şi îi invităm pe toţi liderii să vină la negocieri. Fără Ruşeţ şi fără Condescu”, a spus Dumitru Pârvulescu.

Scandalul dintre sindicate va fi benefic pentru administraţie, care se va folosi de acesta pentru a nu negocia cu nimeni.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: