CE Oltenia: Calendarul negocierilor administraţie-sindicate

Şefii CE Oltenia şi sindicatele reprezentative se vor întruni de două ori luna aceasta pentru a negocia facilităţile oferite salariaţilor companiei. Vineri, 10 iulie, se vor purta negocieri pe seama cotei de cărbune, iar în data de 21 iulie pentru majorarea adaosului la salariu, dar şi pentru posibilitatea acordării voucherelor de vacanţă. Sindicaliştii ameninţă cu mitinguri de amploare dacă problemele cotei de cărbune, a asigurării apei potabile şi a echipamentelor nu va fi rezolvată săptămâna aceasta.

Sindicaliştii au solicitat luni reprezentaţilor administraţiei în cadrul şedinţei mixte începerea discuţiilor pe seama acordării cotei de cărbune. Şefii din conducere au solicitat un răgaz până vineri, pentru a discuta pe această temă, iar sindicaliştii au fost de acord. Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) dar şi o parte din sindicaliştii Federaţiei “Univers” au cerut ca fiecare salariat să beneficieze de cel puţin 12 tone de cărbune. “Am solicitat ca astăzi să se stabilească cota de cărbune de 12 tone şi modalităţile de acordare. Ne-au cerut până vineri răgaz să stabilim acest lucru. Tot până vineri le-am dat un răgaz să refundamenteze cantitatea de apă per salariat de la 300 de ml până la 1 litru, cât este în contract, să pună la dispoziţia salariaţilor salopetele şi echipamentul de protecţia muncii, acolo unde nu au fost încă date până la această dată, materialele igienico-sanitare, la fel, să fie distribuite către grupurile sociale până vineri, în caz contrar noi vom intra pe acţiuni de gen miting, începând de săptămâna viitoare, dacă nu se dau cele 12 tone de cărbune pe care le-a cerut FNME şi restul, echipamente, apă, materiale”, a declarat Constantin Mitrescu, lider FNME.  

Şedinţa comisiei mixte va avea loc vineri, la orele 10. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) a declarat înainte de începerea şedinţei de luni că problema legată de acordarea cotei de cărbune trebuie rezolvată cât mai repede. „Trebuie să rezolvăm în primul rând acea cotă de combustibil pentru salariaţi, pentru că se apropie sezonul ploios, oamenii trebuie să-şi transporte şi să pună acolo unde trebuie, în magazii, pentru iarnă. În ceea ce priveşte apa, consider un lucru anormal că s-a ajuns în situaţia aceasta şi nu consider că trebuia să fie un subiect care trebuia discutat într-o comisie mixtă. Această problemă trebuia să fie rezolvată de la sine”, a precizat Gabriel Căldăruşe. Sindicalistul a mai spus că va cere o cotă de cărbune mai mare decât cea prevăzută în CCM, însă liderii FNME au precizat că aceasta nu a făcut nicio solicitare în acest sens în cadrul şedinţei comisie mixte.

Negocierile pentru adaosul la salariu, mai târziu    

Posibilitatea creşterii adaosului la salariu de la 250 lei la 350 lei, aşa cum au cerut sindicatele, va fi discutată în data de 21 iulie. Liderii sindicali vor să vadă mai întâi dacă societatea poate suporta financiar această creştere. „După ce se închide exerciţiul financiar la 6 luni vor veni cu datele prin care să stabilim şi majorarea adaosului financiar. Tot în data de 21 se va analiza şi acordarea vocherele de vacanţă în funcţie de economiile realizate”, a precizat liderul FNME, Constantin Mitrescu. Rămâne de văzut dacă salariaţii vor primi aceste vouchere asta pentru că directorul CE Oltenia, Ion Ruşeţ, a spus deja că administraţia complexului nu poate suporta această facilitate. 

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: