CE Oltenia confirmă reorganizarea Diviziei Miniere

Administraţia CE Oltenia confirmă informaţia lansată pe surse de Pandurul, conform căreia Sucursala Divizia Minieră (SDM) este supusă unui proces de reorganizare. Cei din complex spun că în prezent fac o analiză, iar schimbările urmează să fie avizate de Directoratului CE Oltenia şi că după aceea vor face publice detaliile acestui proces. Reorganizarea SDM ar trebui să fie finalizată în ianuarie. Sindicaliştii din minerit şi energie susţin că au informaţii conform cărora carierele vor fi comasate şi vor fi înfiinţate sucursale, lucru pe care, se pare, l-ar agrea şi aceştia. 

Sucursala Divizia Minieră a CE Oltenia, condusă de directorul Daniel Antonie, se reorganizează, admite conducerea companiei energetice. "În acest moment se analizează necesitatea reorganizării activităţii SDM. După finalizarea analizei, eventualele schimbări organizatorice se vor supune aprobării Directoratului şi, ulterior, vor fi făcute publice", se arată în răspunsul formulat de administraţia CE Oltenia la solicitarea Pandurul.

Variantele vehiculate în prezent sunt: organizarea carierelor în două sucursale. Una care ar cuprinde carierele din zona Motru, din zona Jilţ şi din Mehedinți, alta care ar administra carierele din zona Rovinari. A doua variantă este revenirea la exploatările miniere de odinioară. Carierele din zona Motru - Lupoaia şi Roşiuţa - ar forma o exploatare, eventual alături de cariera Zegujani. Carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord ar fi prinse într-o exploatare, iar Roşia, Pinoasa şi Rovinari în altă exploatare. Cu privire la Cariera Peşteana, sunt discuţii să fie trecută la exploatarea Rovinari, pe principiu teritorial, sau la exploatarea Jilţ, pe motiv că au acelaşi beneficiar, Termocentrala Turceni.

Ce părere au sindicaliştii despre reorganizarea SDM

Liderii federaţiilor semnatare a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) par să agreeze decizia administraţiei CE Oltenia de a reorganiza Sucursala Divizia Minieră. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, lider sindical pe zona Jilţ, s-a declarat pro transformării carierelor în sucursale, exemplificând situaţia unităţilor miniere din Mătăsari. "Nu ne-a adus la cunoştinţă domnul Ciobotărică nimic despre reorganizarea SDM. Am înţeles că la şedinţa cu directorii s-a cerut fiecăruia să vină cu variante pentru organizarea Diviziei Miniere. Ascultă pe toată lumea, le pune cap la cap şi care variantă va fi cea mai bună, aşa se va aplica. Pot spune că pe zona Jilţ, carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord niciodată nu vor putea funcţiona la capacitate dacă nu sunt conduse de un singur director. Sunt legate între ele, au aceeaşi linie de cale ferată, trebuie să se suplinească una pe alta. Varianta asta i-am mai spus-o directorului general, şi domnului Antonie, şi domnului Ciurel.  Trebuie coordonate de o singură voce”. Despre varianta înfiinţării unei sucursale mai mari, adică carierele din zona Jilţ comasate cu cele din zona Motru, Marciuc a spus că "ar fi prea mare întinderea".

Pârvulescu: Vor fi înfiinţate sucursale. Nu se ştie câte!

Şi liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) Dumitru Pârvulescu este pentru reorganizarea SDM. Pârvulescu spune că aşa CE Oltenia ar face economie. "Este sigur că se fac sucursale. Acum, câte se fac, Dumnezeu ştie. Probabil că şi Divizia Minieră va fi ceva ca Divizia Energetică. Adică acum e un fel de struţo-cămilă, adică şi divizie şi sucursală, ceea ce nu normal. O să rămână doar cu partea strategică la Târgu Jiu, probabil. Este un lucru bun, pentru că, din păcate, după ce a venit Ciurel s-a concentrat foarte multă forţă de muncă în Târgu Jiu. Au plecat efectiv de acolo de unde se lucrează. Nu e normal ca o companie la nivel strategic să aibă cum are acum 500-600 de oameni, şi diferenţe foarte mari de salariu între TESA de la executiv şi TESA de jos, din cariere şi termocentrale. Aici majoritate are nivelul I - II şi la nivelul de jos au nivelul IV-V. Sunt diferenţe de 800-900 lei între ei şi fac aproape aceeaşi muncă, au aceeaşi şcoală. Poate cei de jos sunt mai inteligenţi decât ceilalţi. În mod normal ar trebui să fie şi mai puţini directori. Poate se va gândi actualul management şi la discrepanţele pe care le-a făcut Ciurel între muncitori şi clasa conducătoare. Dacă la muncitori le-a tot tăiat salariile, la cei din conducere le-au mărit", a comentat Dumitru Pârvulescu.  

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: