CE Oltenia cumpără cărbune furat din propriile carierele

Complexul Energetic Oltenia ţine în depozitele sale cărbunele confiscat de poliţişti şi cumpără cea mai mare parte, dacă nu chiar integral. Culmea este că acest cărbune este furat din exploatările miniere ale CE Oltenia.

Circa 1.000 de tone de cărbune au confiscat poliţiştii gorjeni în 2014 după ce au depistat diverse persoane transportând fără documente de provenienţă materia primă. Acest cărbune, după ce este confiscat de oamenii legii, este depozitat la carierele Complexului Oltenia. Deşi reprezentanţii Administraţiei Publice a Finanţelor (AJFP) Gorj spun că acest cărbune este cumpărat de diverşi agenţi economici şi persoane fizice, directorul Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia, spune că tot compania este cea care cumpără acest cărbune. Banii ajung la bugetul consolidat al statului.

Cărbunele ajunge tot la CEO

Cărbunele confiscat ajunge, în baza unui contract de custodie, la unităţile miniere din cadrul CE Oltenia. Ulterior este valorificat la un preţ stabilit de comisia de evaluare, în funcţie de volum, caracterul sezonier şi alţi factori. „Cărbunele confiscat este vândut persoanelor juridice, persoanelor fizice, pe bază de factură. Nu am vândut către CE Oltenia, are doar calitatea de custode. În 2014, prin AJFP Gorj s-au vândut în jur de 800 de tone. Stocul este publicat periodic până pe data de 10 pe site-ul ANAF. Noi am avut în permanenţă spre vânzare cărbune, şi pe perioada verii, şi acum”, a spus Elena Bălan, reprezentant al Compartimentul Valorificare Bunuri din cadrul AJFP Gorj.

Reprezentanţii CE Oltenia contrazic spusele finanţiştilor şi susţin că, de fapt, compania este obligată să cumpere cărbunele confiscat. Paradoxul este că acest cărbune de cele mai multe ori este sustras din carierele complexului, pentru că nu prea mai funcţionează cariere private în Gorj. „Eu aşa ştiu. Tot ce se confiscă se aduce în depozite la noi, îl descarcă acolo. Este cărbune confiscat şi noi trebuie să plătim la Fisc. Aşa ştiu, complexul cumpără cărbune confiscat însă cei mai în măsură să spună care este situaţia sunt cei de la Divizia Minieră”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia.

Şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, nu a putut fi contactat pentru a da un punct de vedere legat de acest subiect.

PREŢ

O tonă de cărbune de la Finanţe costă între 50 şi 70 de lei, TVA inclus, în funcţie de calitatea materiei prime. În prezent, circa 200 de tone de cărbune confiscat se află depozitat la EMC Roşia şi urmează să fie valorificat. Conform reprezentanţilor Fiscului, preţul practicat în această perioadă pentru o tonă de cărbune confiscat este de 50 lei, TVA inclus.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: