CE Oltenia exclude insolvenţa şi explică de ce

Complexul Energetic Oltenia nu se află în situaţia de a intra în insolvenţă! Acesta este mesajul transmis de către administraţie, răspunzând astfel celor care răspândesc astfel de zvonuri. Mai-marii complexului spun că unitatea nu are datorii faţă de bugetul consolidat al statului şi nici datorii către furnizori sau bănci. În plus, lucrează la un plan de reorganizare pe cinci ani care va eficientiza compania. Asta după ce în ultimii doi ani, sub manageriatul lui Laurenţiu Ciurel, a avut pierderi cumulate de 350 de milioane de euro.

Unul dintre cei care a anticipat insolvența a complexului a fost avocatul Remus Borza, lichidatorul judiciar al Hidroelectrica. Administraţia complexului a reacţionat şi spune că aceste informaţii sunt nefondate. Au explicat şi pe ce se bazează când spun că nu se pune în discuţie intrarea în insolvenţă a companiei. "Complexul Energetic Oltenia asigură partenerii comerciali şi financiari că declaraţiile care anticipează insolvenţa companiei sunt pure speculaţii. Complexul Energetic Oltenia este o companie cu o cifră de afaceri de 2.7 miliarde lei şi se află în acest moment într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, solvabilitatea şi lichiditatea situându-se în limitele admisibile. La această dată, societatea nu înregistrează datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi a achitat toate obligaţiile financiare către furnizori şi instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale", a declarat Elena Zamfir, purtător de cuvânt CE Oltenia.

Pop explică de unde sunt pierderile
Radu Pop, director Direcţia Management Proiecte şi Reprezentare Instituţională în cadrul CE Oltenia, a explicat la o conferinţă pe teme de energie de unde provin pierderile. „Avem o imagine preliminară a situaţiilor financiare. Pierderea de care vorbeşte toată lumea este cauzată de provizioanele istorice, este o pierdere non-cash. Compania a decis că este mai bine ca toate lucrurile să pornească de la zero, să nu mai ţină în bilanţ sume incerte şi mizează pe recuperarea creanţelor. EDITDA este pozitivă, de circa 100 mil euro, în ciuda rezultatului negativ net al companiei. Compania este într-o situaţie financiară stabilă, nu există datorii restante, nici la bănci, nici la stat”, a spus Pop, citat de Ziarul Financiar.

Zeci de milioane de euro pentru certificate verzi
Nici în ceea ce priveşte achiziţia de certificate verzi nu vor fi probleme, spun cei din companie. "A fost achiziţionat aproximativ 80% din totalul de certificate de CO2 aferente producţiei de energie electrică din anul 2015 pentru conformarea impusă de legislaţia în vigoare. Cu toate că întreaga cantitate presupune un efort financiar de circa 90 de milioane de euro, termenul de conformare va putea fi respectat. Prin urmare, influența factorilor interni asupra valorilor indicatorilor economico-financiari ai companiei este permanent monitorizată, în contextul dat de evoluția actuală a pieței de energie, nu tocmai favorabilă producătorilor de energie pe bază de cărbune", a mai spus Elena Zamfir.

Reorganizare în cinci ani
Complexul Energetic Oltenia are în plan un proiect de reorganizare a companiei pentru un interval de cinci ani de acum înainte, spune Radu Pop. „Ne concentrăm pe un plan de reorganizare a companiei, gândit să acopere intervalul de cinci ani de acum încolo, care va ţine cont de strategia energetică naţională, de mixul energetic, care credem că va fi elaborat în acest an. Este vorba despre o eficientizare, urmărim să devenim competitivi. În prezent, compania are 15.000 de salariaţi. În luna martie, vom veni cu acest plan”, a spus Pop, pentru zf.ro.
Pop a explicat că un astfel de plan va menţine compania în piaţă mulţi ani de aici înainte: „Vrem să aducem compania pe piaţă la preţuri competitive, care să ne asigure continuitatea pe termen lung. E nevoie de investiţii, de diminuare de costuri pe componenta de cărbune şi pe producţia energiei electrice”. Reprezentantul Complexului Energetic Oltenia crede că mixul energetic va rezolva multe probleme: „Sunt luni, precum cele de iarnă, când consumul de energie e mare, iar mixul de energie trebuie să ţină cont de toate resursele României”.

Vizualizări: 1,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: