Legea care poate ajuta CEO să intre în piața de energie

Senatorii din comisia economică au avizat marți, 23 februarie, câteva modificări la legea energiei, inițiate de CE Oltenia și de senatorul de Gorj, Dian Popescu. Dacă și deputații îşi vor da girul asupra acestor schimbări aduse legii, atunci Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un acces mai facil pe piața de energie, a spus Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia.

Una dintre modificările aduse legii energiei ar face referire la tarife pentru introducerea de energie electrică în rețea (TG), spune șeful Diviziei Energetice, Ionel Ilie. Directorul a fost prezent la ședința comisiei economice a Senatului. "Am fost cu domnul Dian Popescu. A avizat comisia respectivă modificări la legea energiei. A trimis către Camera Deputaților care este cameră decizională. Sunt multe modificări aduse: procentul de energie care trebuie să fie din combustibil intern crește de la 15 la 25%, să fie același TG la toată lumea, creșterea capacității de interconexiune, mult mai multe sunt. Am fost acolo, susțin varianta propusă de CEO împreună cu domnul Dian Popescu. Dacă modificările vor trece de Camera Deputaților, CE Oltenia va câștiga un mult mai ușor acces în piața de energie electrică", a declarat Ionel Ilie, directorul interimar al Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia.
O altă modificare adusă legii a făcut referire la costul maxim la care pot fi achiziţionate certificatele de CO2. În articolul 11 aliniatul 1 a fost adăugat faptul că "începând cu 1 iunie 2016 valoarea de tranzacționare a certificatelor verzi pe piața centralizată, prevăzută la articolul 10, aliniatul2, nu va depăși 55 de euro/certificat".

Posibilitatea înfiinţării mixturilor energetice
Prin modificarea legii energiei se va putea realiza şi mixtul energetic, judecând după prevederile articolului 29, care spune că "să perfecteze contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energie electrică". În motivarea acestor modificări, se arată de către inițiatori că "alcătuirea de pachete mixte cu o anumită pondere a doi sau mai mulți producători este o condiție necesară pentru menținerea unui preț accesibil la consumatori. Astfel, prețul este dat de producătorul care are cel mai mare cost de producție".
Reamintim faptul că nu de puține ori Complexul Energetic Oltenia a vândut energie la un preț sub costul de producție.

Popescu: CE Oltenia poate deveni jucător în piață
Amendamentele aduse legii energiei au fost inițiate de către CE Oltenia și senatorul Dian Popescu. Parlamentarul spune că, în condițiile în care aceste amendamente vor fi avizate și de deputați, atunci CE Oltenia va avea de câștigat pe toate planurile. "Ca inițiator am dreptul și la Camera Deputaților să le susțin, și asta voi face. Prin aceste modificări Complexul Energetic Oltenia ar avea dreptul să cumpere pachete de energie de la hidro, să-și facă mix energetic și să vândă piață-n piață cu mixul energetic. Permite CE Oltenia să devină jucător în piață. Dacă trec, CE Oltenia nu mai are nevoie de nimic, supraviețuieşte prin puterea ei", a spus senatorul Dian Popescu.

Vizualizări: 6,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: