CE Oltenia explică preluarea termoficării din Craiova

Complexul Energetic Oltenia va cheltui 390 de milioane de euro, și nu 400, pentru preluarea rețelei de termoficare a orașului Craiova, explică conducerea într-un drept la replică trimis la redacția Pandurul. Mai mult, studiul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), pe care se bazează această preluare, și explicațiile de la CEO sunt în contradicție. După înșirarea mai multor sume, concluzia companiei este că CE Oltenia nu va face niciun efort financiar prin preluarea activităţii de distribuție a energiei termice, ceea ce contrazice studiul ISPE.

Consiliul Local din Craiova a aprobat vineri, în prezența fostului director al CEO Constantin Bălășoiu, preluarea de către companie a sistemului de distribuție a energiei termice în oraș.

Potrivit comunicatului remis de CEO, ideea a pornit de pe vremea când Bălășoiu conducea compania și a demarat o serie de investiții pentru a facilita mai târziu absorbția rețelei de încălzire a orașului.

Potrivit CEO, suma totală a investiţiilor la care se face referire este de 390 milioane de euro. Este vorba despre 180 milioane euro, bani ce intră în construirea unui bloc nou ce cuprinde și turbină cu abur cu contrapresiune si prize de termoficare, lucrare pe care CEN Craiova a introdus-o înainte de înfiinţarea SC CEO SA, și pe care Guvernul României a aprobat-o la data de 30 septembrie 2011.

Va mai fi o cheltuială de 110 milioane euro pentru o serie de investiţii în curs sau deja executate de CEN Craiova, înainte de înfiinţarea SC CEO SA, cum ar fi instalația comună de desulfurare a gazelor de ardere la blocurile 1 si 2, reducerea emisiilor de NOx și reducerea pulberilor prin utilizarea tehnologiei de preparare a fluidului auto-întăritor de zgură și cenușă, ce nu necesită efort financiar suplimentar din partea SC CEO SA, după cum se precizează în replică.

Vor mai fi cheltuite 97 milioane euro,  investiţii necesare în reţeaua secundară de distribuţie a energiei termice.

Tot în comunicat se spune că reţeaua secundară este un bun public, iar investiţiile in bunurile publice se realizează de către proprietar, respectiv de către Consiliul Local Craiova, nu de către SC CEO SA.

Aici este o contradicție pentru că în studiul ISPE sunt date două variante, fie rămânerea rețelei la Consiliul Local și atunci investițiile sunt făcute de municipalitate, fie preluarea de CEO, care va suporta costurile. ISPE indică şi sursele de finanţare, recomandând CE Oltenia să apeleze la credite pentru a putea face investiţiile.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: