CE Oltenia ia bani de la bancă pentru cumpărarea certificatelor CO2

Complexul Energetic Oltenia va lua bani de la Raiffeisen Bank pentru cumpărarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Este vorba despre 100 de milioane de lei, pe care compania le va folosi pentru achiziţionarea a 800.000 de certificate de emisii. CE Oltenia trebuie să cumpere certificatele de emisii până pe 31 martie.

Laurenţiu Ciurel declara acum câteva săptămâni că are în cont toţi banii necesari cumpărării certificatelor, în total 166 de milioane de lei. În realitate, acesta se bazează pe accesarea unei facilităţi de factoring fără recurs cu Raiffeisen Bank deoarece nu are lichidităţi. Cele 100 de milioane de lei de care are nevoie CEO vor fi recuperate de bancă din creanţele asupra Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Energie, CEZ Vânzare şi OMV Trading. Surse au declarat pentru Bursa că banca a primit certitudinea că aceste creanţe, ale companiilor enunţate, vor fi încasate.

Accesarea unei facilităţi de la bancă va trebui aprobată în şedinţa AGA a CE Oltenia din data de 18 martie. Tot atunci se va supune votului şi prelungirea unui contract încheiat cu Alpha Bank în 2009, în valoare de 55 milioane lei, dar şi unei linii credit de 153 milioane lei de la Raiffeisen Bank. De asemenea, pe ordinea de zi a AGA mai apar şi schimbări în Actul constitutiv al societăţii în sensul modificării acestuia în ceea ce priveşte eliminarea priorităţii Fondului Proprietatea de a cumpăra acţiuni în cazul vânzării, dar şi aplicarea unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, care obligă Statul să transfere Fondului 25.677 de acţiuni emise de fostul Complex Energetic Craiova. Astfel, Fondul va deţine 21,55% din acţiunile Complexului Oltenia, statul - 77,15% prin Ministerul Economiei, Electrocentrale Grup - 0,8%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea Minelor - 0,4%. 

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: