CE Oltenia în 2016 - trei directori, două dosare și sute de concedieri

Complexul Energetic Oltenia a avut un an greu și în 2016, schimbând conducerea de mai multe ori și înregistrând în continuare pierderi. CE Oltenia a început anul cu directorul Laurențiu Ciobotărică și l-a încheiat cu directorul Sorin Boza. Situația financiară pe 2016 nu este încă finalizată, dar s-ar părea de anul acesta nu vor mai fi pierderi atât de mari. De asemenea, au fost concediați 800 de angajați. Anul 2017 nu se anunță unul liniștit, dat fiind că programul companiei include 2.000 de concedieri, iar din ianuarie vor fi schimbări în organigrama companiei.

Pe 4 decembrie 2015, Laurențiu Ciurel a fost destituit de Consiliul de Supraveghere pentru nerealizarea criteriilor de performanță. În 2016, Ciurel a încercat prin toate căile legale să revină pe post, dar nu a reușit.
Locul său a fost luat de Laurențiu Ciobotărică, directorul financiar al companiei. El a fost cel care a anunțat pierderile uriașe ale companiei, 960 de milioane de lei. Laurențiu Ciurel declara că atunci când a plecat el, în 4 decembrie, firma era pe profit și după câteva zile a ajuns pe pierdere... A urmat o perioadă în care în societate au fost aduși din București minți luminate care să facă ordine în companie. Ionuț Dragomir, Radu Pop sau Petre Pătrașcu sunt printre cei care încasau salarii babane fără să facă nimic. Petra Pătrașcu a fost numită șefă la Resurse Umane, dar nu a rezistat mai mult de câteva luni. Dragomir și Pop au avut contracte pe perioadă determinată și au fost puși pe lista de concediați, dar nici acum nu se dau plecați. Pentru ei se caută soluții să rămână în companiei fără să facă nimic, dar cu salarii mari.

Mandatul lui Ciobotărică – multe probleme
Un subiect extrem de important a fost mutarea sediului. Directoratul CE Oltenia a propus mutarea sediului CE Oltenia la București. Inițiativa a fost a Ministerului Energiei, făcută cu mâna directorilor din Gorj. S-a spus că mutarea sediului nu implică pierderea impozitelor și taxelor, ci doar că politicienii locali vor pierde puterea. Propunerea a fost din start respinsă și pentru că s-a făcut pe ascuns, fără și dezbatere prealabilă.
Membri ai Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au intrat atunci în greva foamei, opunându-se vehement mutării sediului. Protestul a fost închis după ce ministrul Victor Grigorescu a venit, noaptea, pentru a sta de vorbă cu salariații. Ministerul energiei a renunțat, în final, la această idee.
A urmat publicarea planului de restructurare, chiar în Vinerea Mare. „În acest interval de cinci ani vor fi disponibilizați 5.269 de angajați, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajați vor fi disponibilizați în anul 2017, câte 407 de angajați în 2018 și în 2019, iar în 2020 urmând să fie disponibilizați 455 de angajați. Dintre aceștia, 1.448 sunt pensionabili, ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare, la care se adaugă plățile compensatorii și indemnizațiile de șomaj, se arăta în anunțul companiei“, a comunicat CEO.
Laurențiu Ciobotărică nu a fost cel a pus în aplicare planul de concediere deoarece a fost schimbat din funcție. Și nu doar atât. Directorul Laurențiu Ciobotărică a fost reținut pentru 24 de ore fiind acuzat de abuz în serviciu, deoarece i-a dat 120 de mii de lei plăți compensatorii lui Aurel Medințu. Incriminați au fost și directorii Daniel Antonie și șefa de la juridic Dorina Jianu. Cei trei au fost trimiși în judecată dar au rămas în companie. La 30 iunie 2016 rezultatul oficial a arătat o pierdere de 138 de milioane de lei.
Problemele legale au rămas în companie. Câteva luni mai târziu, directorul Diviziei Miniere Daniel Antonie a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, împreună cu alți salariați, prejudiciul adus companiei fiind de 400 de mii de lei.

Mandatul lui Ionel Ilie – prea puțin curaj
Laurențiu Ciobotărică a fost schimbat, iar pe 2 iunie atribuțiile de director general au fost preluate de Ionel Ilie, directorul Diviziei Energie. În Directorat a mai apărut un nou director, fără portofoliu, Ovidiu Bălăcescu. Ionel Ilie nu a fost tocmai un director ascultător, având câteva confruntări cu Ministerul Energiei atunci când a fost vorba de punerea în aplicare a planului de concediere, dar nici nu a avut curajul să ia decizii importante. De menționat este o situație care are și acum efecte asupra companiei. Ilie a refuzat să dea afară 2000 de oameni, așa cum era în planul de restructurare, ci au părăsit firma 800. Ministerul Energiei a aprobat un buget cu 2.000 de oameni în minus, iar în decembrie s-a ajuns î situația în care în companie erau cu 1.200 de mai mulți. Acest fapt a generat o nouă grevă a foamei a sindicaliștilor de la Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Ionel Ilie a condus CE Oltenia, pentru câteva luni, declarând că a reușit să evite insolvența.
El și-a depus dosarul de candidatură pentru Divizia Energie, dar surpriză, a fost selectată o altă persoană. Bogdan Popescu nu și-a semnat contractul de mandat, refuzând să vină la CEO, dar nu se știe dacă Ionel Ilie se va ocupa de divizia Energie.

Mandatul lui Boza – la început
Sorin Boza este ultimul venit în companie și a ajuns primul om în CE Oltenia. Selectat de firma de recrutare pentru Divizia Strategie și Dezvoltare, Sorin Boza a preluat și atribuțiile de președinte al Directoratului din data de 21 decembrie. El și-a început activitatea pe un fond de nemulțumire, liderii SMEO fiind în greva foamei deoarece rectificarea bugetului nu s-a făcut și se tem că vor fi probleme cu acordarea tuturor veniturilor. Până în acest moment, Sorin Boza pare să aibă liniște, dat fiind că inclusiv pentru problemele cu bugetul, nu a fost învinovățit. Faptul că a stat de vorbă, ore în șir, cu cei aflați în greva foamei, i-a adus simpatie printre mineri. Din ianuarie, lucrurile s-ar putea schimba dat fiind că acesta va propune o nouă organigramă și cel mai probabil va stârni unele controverse.
SPONSORIZĂRI
O măsură luată de CE Oltenia este întreruperea sponsorizării echipei de fotbal. Ca urmare, CS Pandurii a intrat în insolvență. În același timp, s-a arătat că milioane de euro de la CEO erau cheltuiți defectuos.
REFUZ
CE Oltenia a întâmpinat greutăți în selectarea directorilor. Primul are a venit cu chiu cu vai și a și plecat repede a fost Klaus Leiders. Neamțului nu i-a convenit salariul și s-a lăsat convins greu. Nu a stat mult la companie, plecând pe fondul unui scandal cu Ionel Ilie. A urmat selectarea Consiliului de Supraveghere. Imediat după ce numele acestora a fost comunicat de Minister, doi dintre ei au renunțat. Și în sfârșit, cea mai recentă situație, a lui Bogdan Popescu, selectat pentru Divizia Energie, dar a renunțat la mandat.
SINDICATE
Cât despre sindicate, Federația Univers a făcut schimb cu Federația Mine Energie, ca atitudine. Dacă cei de la FNME erau cei mai vocali din companie, în 2016, după demiterea lui Ciurel, aceștia au luat poziție în mai puține situații. Și cum în opoziție își revin partidele, așa și în sindicate. SMEO, sindicatul creat de Laurențiu Ciurel, a fost cel care a semnalat problemele din companie.

Vizualizări: 5,132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: