CE Oltenia nu a avut niciodată CCM, susţin Ciurel şi Răuţ

Directorii Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuţ au trimis ieri un punct de vedere scris sindicatelor, în care au precizat că unitatea pe care o conduc, Complexul Energetic Oltenia, nu a avut niciodată contract colectiv de muncă, de la înfiinţare. Până ieri se ştia că doar CCM-urile angajaţilor proveniţi din SNLO şi complexurile Turceni şi Craiova au expirat la 31 decembrie, iar cel de la CE Rovinari ar fi valabil până la 31 martie, dacă între timp nu se semnează noul CCM. Contractele colective sunt obligatorii pentru toate companiile cu peste 21 de salariaţi, iar CEO are aproape 20.000 de oameni care au fost plătiţi de opt luni în baza unor contracte despre care Ciurel şi Răuţ spun acum că nu au fost valabile.

Miza dezinformării administraţiei este legată de faptul că, după expirarea contractelor din SNLO, Turceni şi Craiova, contractul rămas valabil, cel de la Rovinari, ar trebui aplicat tuturor celor 20.000 de angajaţi, până la semnarea noului CCM. Asta ar însemna un efort financiar extraordinar pentru CEO, deoarece peste zece mii de oameni ar avea venituri chiar şi cu 30% mai mari.

Totul din cauza faptului că actuala administraţie a CE Oltenia nu a fost în stare în două luni şi jumătate, de când au început discuţiile, să semneze cu sindicatele noul contract colectiv de muncă unic pe unitate. În acest timp, Inspectoratul Teritorial de Muncă stă pasiv. Şeful ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că din punctul lui de vedere contractul de la Rovinari trebuie aplicat acum tuturor salariaţilor CEO, dar evită să se implice în rezolvarea problemei.

Le-a luat două luni să dea un răspuns sindicatelor

Disputa dintre sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia, pe tema aplicabilităţii contractului colectiv de muncă de la Rovinari pentru toţi salariaţii companiei, ridică noi semne de întrebare. Pandurul a intrat în posesia răspunsului pe care administraţia l-a dat pe 17 ianuarie 2013, în urma unei adrese făcută de sindicate anul trecut, pe 26 noiembrie2012. Atunci, sindicatele au vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca toţi salariaţii să beneficieze de prevederile CCM-ului de la Rovinari. De fapt, sindicatele încercau să amâne momentul negocierii. Răspunsul conducerii companiei este halucinant: cele patru contracte de muncă au încetat în momentul încheierii fuziunii, adică în iunie 2012. De asemenea, administraţia mai scrie sindicatelor faptul că în cazul unei fuziuni este necesară încheierea unui nou contract de muncă, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nu explică de ce.

 La TESA s-a aplicat cel mai avantajos contract

Cert este că şi sindicatele s-au trezit cam târziu. După şapte luni au decis să solicite aplicarea unui singur contract de muncă, celui mai favorabil, deşi la momentul fuziunii din care a rezultat CEO a fost semnat un document potrivit căruia toate contractele societăţilor erau prelungite. Sindicalistul Constantin Mitrescu a confirmat că există acest document prin care prevederile contractelor au fost aplicate în continuare. De fapt, nici el nu înţelege punctul de vedere al companiei. „Păi dacă au încetat cum au fost aplicate? Se contrazic singuri“, a spus Mitrescu.

Practic, potrivit legii 67/2006, în momentul fuziunii pentru toţi angajaţii s-ar fi putut aplica cel mai avantajos contract. De fapt, s-a făcut uz de această lege doar pentru cei 200 de angajaţi care formează o structură separată, CEO, unde au ajuns angajaţi de la toate societăţile componente şi a fost aplicat cel mai bun contract pentru TESA şi anume cel de la Turceni! Sindicatele spun că nu au fost de acord cu această situaţie, însă decizia a fost luată în Directorat, condus atunci de Constantin Bălăşoiu.

OBLIGAT

Ar fi de menţionat că într-o emisiune TV, lui Ion Răuţ i s-a reproşat că nu a răspuns adresei formulată de sindicate, iar a doua zi aceasta a fost redactată.

ELECTRA

La vremea la care se discuta despre înfiinţarea Companiei Electra, liderii de sindicat începuseră negocierile pentru un contract colectiv de muncă pentru ca la înregistrarea acesteia salariaţii să aibă noi prevederi salariale. Atunci când proiectul Electra a eşuat şi CE Oltenia a devenit un subiect de actualitate, puţini au crezut în realizarea acestuia, ceea ce a dus, probabil, şi la lipsa de interes a sindicatelor pentru noi negocieri.   

„Referitor la problematica aplicării la nivelul SC Complexul Energetic Oltenia SA a Contractului Colectiv de Muncă încheiat la nivelul SC Complexul Energetic Rovinari SA, anterior fuziuni, apreciem că acesta nu poate fi aplicat, atâta vreme cât la momentul fuziunii toate contractele colective de muncă încheiate la nivelul societăţilor care au fuzionat au încetat”.

Sursa: adresă CEO către sindicate

„Rămâne valabil contractul cel mai avantajos, adică cel de la Rovinari, care e valabil până în martie“.

George Romanescu, inspector şef ITM Gorj

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: