CE Oltenia nu va fi supraimpozitat

Veste bună pentru Complexul Energetic Oltenia, după discuțiile de astăzi din Camera Deputaților în legătură cu proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.118/2021 privind compensarea facturilor la electricitate și gaze.

Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei, susține că producătorii de energie pe bază de combustibili fosili nu vor fi supraimpozitați. „Am venit cu o corecție a acestui amendament, să excludem producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil – CET-urile și CE Oltenia – care au costul de producție mai mare de 450 lei/MWh”, a precizat Virgil Popescu.

În schimb, pe listă vor intra Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care au costuri de producție mai mici. OUG 118 instituie un impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh, pe perioada de iarnă.
Totodată, măsurile prevăzute în OUG 118 - plafonare, compensare și amânare la plată pentru consumatorii vulnerabili - ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

„Actul normativ se va aproba în plenul Camerei Deputaților de astăzi, ori în plenul de mâine, astfel încât la 1 noiembrie să fie funcțională și să beneficieze de ea atât consumatorii casnici, cât și întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ, furnizorii de servicii speciale, ONG-urile. Cred că vom găsi o soluție de comun acord în așa fel încât absolut toți pe care i-am menționat să poată beneficia de plafonare și compensare”, a declarat Virgil Popescu, care îi asigură pe furnizorii că își vor primi banii în termenul legal de 30 de zile, stipulat în actul normativ.

„Ulterior celor 30 de zile se pot reface calcule, iar dacă vor fi greșeli se rezolvă. Legea poate fi oricând modificată, în termen de 5 luni de zile. O adaptăm noilor modificări”, a mai spus Popescu.
Comisiile economice reunite din Camera Deputaților dezbat marți proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Vizualizări: 1,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: