CE Oltenia, obligat să cumpere acţiuni de 2 milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia va cumpăra acţiuni de două milioane de euro, la societatea Hidro Tarniţa, care a fost înfiinţată anul trecut pentru realizarea unei hidrocentrale de un miliard de euro, Tarniţa- Lăpuşteşti. CE Oltenia, dar şi alte companii de stat trebuie să plătească aceste sume până în aprilie.

Firma Hidro Tarniţa SA nu a fost înfiinţată de Hidroelectrica, aşa cum era normal, ci de Complexul Energetic Hunedoara şi Electrica. Atunci, şi CE Oltenia, dar şi alte companii de stat au fost invitate să participe cu capital la această firmă, însă au refuzat deoarece sumele percepute erau de ordinul zecilor de milioane de euro. La înfiinţare, la Hidro Tarniţa aveau acţiuni CE Hunedoara şi Electrica, de câte 57.000 de lei.

În final, potrivit unei hotărâri AGA din 12 decembrie s-a reluat invitarea altor societăţi în această firmă. Companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi Romgaz, care să finanţeze realizarea studiilor de proiect necesare hidrocentralei. Conducerea Hidro Tarniţa a mai hotărât emiterea de noi acţiuni, valoarea lor totală fiind de 75.685.000 de lei, fiecare acţiune având o valoare de 100 de lei.

Potrivit anexei ataşate la hotărârea AGA din decembrie, au fost convinse mai multe companii de stat care vor da câte 8.900.000 de lei, mai puţin Hidroelectrica SA, care va da 31.300.000 de lei. CE Oltenia, CE Hunedoara, Nuclearelectrica, Electrica şi Romgaz vor deţine câte 11,74% din noua societate, iar Hidroelectrica 41.29%.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: