Liderii noilor sindicate, aleşi prin vot uninominal. Pârvulescu şi Ruşeţ îşi dispută majoritatea!

Lupta dintre cele două grupuri de iniţiativă, pentru formarea a noi sindicate în Complexul Energetic Oltenia, a crescut interesul liderilor sindicali pentru salariaţii pe care îi reprezintă. Dan Pârvulescu, preşedintele de la Peşteana, a fost ales preşedintele grupului de iniţiativă care se ocupă de înfiinţarea Sindicatului Tudor Vladimirescu. În paralel, un alt grup de iniţiativă, condus de Ion Ruşeţ, se ocupă de înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia. Bătălia este mare, pentru că fiecare sindicat şi-a propus să fie majoritar în Complexul Energetic Oltenia, ceea ce i-ar da drept exclusiv de negociere cu administraţia. Pârvulescu a anunţat că preşedintele viitorului Sindicat Tudor Vladimirescu va fi ales prin vot uninominal, de către fiecare membru în parte. Şi Ion Ruşeţ vorbeşte despre un vot uninominal „în trepte”.

Marin Condescu a anunţat ieri că numele noului sindicat majoritar, a cărui înfiinţare a fost decisă la Consiliul de Coordonare al FNME, va fi „Tudor Vladimirescu”. „Eu nu voi face parte din noul sindicat şi nu vor candida la o funcţie în acesta. Mandatul meu a fost doar pentru a forma grupul de iniţiativă. Acesta este condus de Dumitru Pârvulescu de la Peşteana, care îi are alături pe Constantin Mitrescu, Marin Golea, Marius Ursu, Constantin Pescaru şi Ioan Feurdean”.

Sindicatul „Tudor Vladimirescu” va fi format prin fuziunea unor sindicate care totalizează 9.300 de membri, la care pot adera şi alţi salariaţi din Complexul Oltenia, în mod individual.

Ruşeţ este cu un pas înainte

Ion Ruşeţ, cel care a preluat ideea de a forma un alt sindicat, la două zile după ce a demisionat din FNME, pare cu un pas înainte. Peste 20 de lideri de sindicat, care vor forma Sindicatul Mine Energie Oltenia, s-au întâlnit ieri, la Târgu Jiu, pentru a se alătura celor care au semnat pe 15 ianuarie protocolul de înfiinţare. Ion Ruşeţ a anunţat că, ieri, încă cinci organizaţii au semnat o declaraţie de aderare la acest sindicat. Este vorba despre sindicatul de subteran de la Motru, Sindicatul Solidaritatea 92- Constantin Tudor, Sindicatul CFU Rovinari- Marcel Dobrogenau, Sindicatul Noua Mişcare Sindicală - Cornel Coravu, Sindicatul CFU Motru- Ion Popescu şi Sindicatul Solidaritatea ELCFU Motru- Marian Pescaru. De asemenea, există comitete de iniţiativă în toate carierele şi termocentralele. Este vorba despre comitete de iniţiativă la Peşteana- Constantin Brănescu, la Roşia - Sorin Bobei, la USM Rovinari - Gheorghe Peptan, la Tismana - Gabriel Căldăruşe şi Gabriel Bălăceanu, Termo Rovinari - Sorin Păducel, Cariera Pinoasa -  Ion Morie, UMC Rovinari - Sorin Trăncău şi Işalniţa - Dorinel Licurici. Ion Ruşeţ mai spune că are în jur de 10.000 de membri. „Vă asigur că dacă azi am face un recensământ, numărul membrilor de sindicat care au aderat la această construcţie luându-i în calcul pe cei de la Işalniţa, Rovinari, depăşim, să fiu pesimist, în jurul cifrei de 10.000“.

Complexul Energetic Oltenia are, cu tot cu salariaţii preluaţi de la Brăila, 19.130 de angajaţi, astfel că sindicatele lui Pârvulescu şi Ruşeţ anunţă deja mai mulţi membri decât ar fi posibil, asta fără a mai ţine cont de faptul alte sute de angajaţi sunt în sindicatul lui Creţan, iar alte sute nu sunt membri de sindicat.

Vot uninominal şi nu prea

Un subiect foarte important este modul în care vor fi aleşi liderii. De-a lungul timpului, unii din sindicaliştii aflaţi acum în organizaţia lui Ruşeţ au susţinut introducerea votului uninominal, care ar da legitimitate liderilor.

Dan Pârvulescu, iniţiatorul Sindicatului Tudor Vladimirescu, a anunţat că alegerile vor fi uninominale. În schimb, la SMEO, Ion Ruşeţ a spus că nu vor putea fi organizate alegeri cu 10.000 de delegaţi, atâţia câţi are cum acest sindicat neînfiinţat. „Va fi vot uninominal, vom statua acest lucru, vom negocia statutul în aşa fel, dar această situaţie a votului uninominal va fi statuată în trepte. În momentul de faţă vom lucra la statut. Vom fi 50-60-100 de delegaţi şi responsabili care vor participa la dezbaterea pe statutul care aprecieze că în noaptea de duminică va fi gata (...) Se pregăteşte un congres, iar dorinţa e ca participarea la congres să fie foarte largă, dar sigur nu vor putea participa toţi cei 10.000 de reprezentanţi, dar va fi o participare largă, cum n-a mai existat în ultimi 24 de ani la un congres de constituire a unui sindicat“, a mai spus Ruşeţ. Acesta mai spune că în 30 de zile acest sindicat va fi înregistrat, iar până duminică noaptea, Sindicatul Mine-Energie Oltenia va avea statut. Sediul acestui sindicat va fi la Mătăsari.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: