CE Oltenia pierde sute de milioane de lei

Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu mai recuperează creanţele deoarece datornicii companiei au intrat în insolvenţă. Chiar şi aşa, compania a livrat în continuare producând pierderi şi mai mari pentru că pe de o parte nu au achitat cărbunele şi pe de altă parte nu au mai calculat penalităţi.

La înfiinţarea CEO, RAAN avea o datorie de 32 de milioane de lei, Govora 30 de milioane, Oradea 15 milioane, UATAA Motru un milion de lei şi Termo Craiova aproape 200 de milioane de lei. Acum RAAN are 400 de milioane de lei, Govora a avut 300 de milioane la transferul Berbeştiului, Oradea 70 de milioane, UATAA 10 milioane şi Craiova 300 de milioane. Însă în timpul managementului lui Laurenţiu Ciurel, nu numai că au crescut creanţele, dar a scăzut şi posibilitatea de a le încasa. CE Oltenia a livrat cărbune la unităţi de la care avea de recuperat bani chiar şi după ce acestea intraseră în insolvenţă. Conform planului de reorganizare al RAAN doar 69,62 % din creanţe vor fi recuperate, adică se pierd peste 100 milioane de lei. Livrările către RAAN au continuat, fără să se încaseze, pe rol existând şi un proces intentat de Fondul Proprietatea împotriva a zece directori din complex. Dacă livra cărbune şi nu primea bani, CEO se împrumuta la bănci. Sumele datorate instituţiilor de credit au crescut în 2014 de la 1.640 milioane la 1.860 milioane de lei. În insolvenţă este şi CET Oradea, un alt client. De la Oradea s-ar putea să nu se recupereze nimic, potrivit planului de reorganizare. Creanţele la CET Govora erau de 220 milioane lei. Prin  contractul de transfer al carierelor din Vîlcea la CET Govora se stabileşte restituirea a 180 milioane lei din datoria de 220 de milioane, în 10 ani. Creanţele la Termo Craiova au ajuns la 300 milioane, dar nici de aici nu va mai recupera nici jumătate. Datoriile CEO au crescut la sfârşitul anului 2014 de la 2.577 milioane lei la 2.978 milioane de lei.

Compania a înregistrat o pierdere de 700 de milioane de lei, dar susţine, într-un comunicat oficial, că ar fi avut profit din exploatare, dar din cauza cheltuielilor de exploatare a ieşit pe minus....

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: