SMEO discută astăzi despre plecarea din Federaţia „Univers”

Liderii de sindicat din Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) se vor întâlni astăzi pentru a dezbate problema legată de rămânerea sau părăsirea Federaţiei „Univers”. Decizia finală o vor lua însă toţi cei 101 membri ai Colegiului de Coordonare al sindicatului, spune preşedintele executiv al SMEO, Ion Ruşeţ. De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc Scrădeanu, spune că în situaţia în care cei din SMEO vor decide să se rupă de federaţie, pot rămâne în BNS, dacă vor dori acest lucru.

Cei 14 membri ai biroului executiv al SMEO se vor întruni astăzi după-amiază în şedinţă. Vor discuta rămânerea sau dezafilierea de la Federaţia „Univers”. Faptul că cei din SMEO şi cei de la Solidaritatea au opinii diferite s-a văzut la Consiliul Federal al federaţiei ce a avut loc la Sinaia. Acolo cei de la SMEO s-au abţinut la propunerile făcute de colegii din Solidaritatea, nefiind de acord cu înfiinţarea unui departament zonal. Preşedintele executiv al SMEO, Ion Ruşeţ, a spus că va discuta astăzi cu membrii biroului executiv al sindicatului posibilitatea de a ieşi din Federaţia „Univers” urmând ca cel târziu miercuri acest aspect să fie dezbătut şi în comitetul executiv din care fac parte  55 de lideri ai grupelor sindicale cu peste 50 de membri. „Vom sta de vorbă în comitetul executiv, după aceea şi în colegiul de coordonare. În Oltenia federaţia este împărţită în două, între grupul Solidaritatea care a făcut un departament fără personalitate juridică şi şi-a pus cinci prim-vicepreşedinţi şi noi, la care ne mai sunt alături cinci sindicate mici. Rămâne să vedem. Decizia aparţine colegilor din comitetul executiv şi colegiul de coordonare. Sunt 101 membri ai colegiului de coordonare care trebuie întrebaţi şi ei. M-au sunat vreo 8-9 lideri să ne întrebe ce facem. S-a deschis un subiect care pentru noi e o problemă”, a declarat vineri Ion Ruşeţ.

Pisc: Găsim soluţii să rămână în BNS

Conducerea Blocului Naţional Sindical spune că păstrează SMEO dacă liderii sindicatului vor dori acest lucru. “Văzând poziţia sindicatului condus de domnul Căldăruşe şi domnul Ion Ruşeţ, Blocul Naţional Sindical păstrează acest sindicat în interiorul său dacă decizia va fi luată de acest sindicat să nu părăsească BNS. Dacă vor să plece din “Univers” se găsesc soluţii ca prin altă federaţie să rămână în Blocul Naţional Sindical. Soluţia e aceea de a rămâne în BNS. Milităm pentru o unitate sindicală, iar peste 85% din energeticieni sunt în BNS.  Este păcat să nu fim la un loc, indiferent din ce tabără facem parte, dacă nu ne vom regăsi într-o federaţie profesională care să-i unească pe toţi trebuie să avem aceleaşi gânduri, să luptăm pentru locuri de muncă şi pentru un contract care în baza negocierilor colective să poată să creeze venituri pe măsura muncii pentru fiecare angajat, membru de sindicat”, a declarat Ion Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS) şi preşedinte al Federaţiei “Energetica”. 

Ruşeţ: Orice federaţie îşi doreşte un astfel de sindicat

Ion Ruşeţ spune că nu îşi face griji că SMEO va rămâne în afara vreunei federaţii. „Sunt cinci federaţii reprezentative la nivel de sector. Sindicatul Mine Energie Oltenia este la ora actuală, ca şi contribuţie, al doilea contributor la bugetul actualei federaţii, peste noi mai este Electrica Transilvania Sud, are număr mai mare de membri decât noi. Orice federaţie îşi doreşte un astfel de sindicat care este consolidat, bine organizat, cu un mecanism de luare a deciziilor extrem de democratice. Nu îmi fac griji”, a mai spus Ruşeţ, precizând că la ora actuală SMEO numără 4.400 de membri de sindicat. 

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: