CE Oltenia predă investiţiile nefinalizate autorităţilor locale

Autorităţile judeţului împreună cu reprezentanţii conducerii Complexului Energetic Oltenia au elaborat un program care vizează mai multe măsuri ce trebuie luate în perioada imediat următoare. Este vorba atât despre măsuri de dinamizare a procesului de reabilitare şi reconstrucţie ecologică a terenurilor eliberate de sarcini tehnologice de la unităţile miniere deţinătoare, cât şi despre  predarea către comunităţile locale de către CEO a investiţiilor miniere demarcate şi nefinalizate (vetre de sat, drumuri, alimentări cu apă, sedii administrative, biserici, etc.). Ion Călinoiu spune că structura minieră a început să-şi achite taxele şi impozitele către bugetele locale.

Documente cu investiţiile miniere pe care CEO trebuie să le predea primăriilor au fost deja întocmite. De exemplu, pentru comuna Cătunele se au în vedere: refacerea drumurilor şi a podeţelor pe vechile  amplasamente  înainte de a se forma halda Valea Mănăstirii; decolmatarea  canalului de la baza haldei; împădurirea taluzurilor haldei pentru a evita alunecările, în special în partea cu râul Motru; sprijin pentru a măsura şi parcela halda în vederea punerii în posesie a cetăţenilor; redarea în regim de urgenţă a terenurilor în circuit agricol şi executarea unui foraj de cercetare geologică pentru identificarea nivelului hidrostatic şi suplimentarea volumului de apă pentru reţeaua potabilă.

Este nevoie de refacerea terenurilor afectate

Investiţii miniere nefinalizate vor fi predate de către CEO şi Primăriei Negomir. În această perioadă, se caută o modalitate de predare a drumului Rovinari-Negomir. “Lucrările miniere de haldare au afectat până în prezent 76 de gospodării din Negomir, în anul 2013 se estimează că vor fi achiziţionate un număr de 5 gospodării, iar începând cu anul 2014, până la limita de depunere a sterilului mai sunt de achiziţionat un număr de 31 case de locuit şi aproximativ 35ha teren”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

De asemenea, a fost constituită o comisie mixtă alcătuită din specialişti ai Diviziei Miniere – CEO, consilieri ai Consiliului Judeţean Gorj şi reprezentanţi ai UAT- urilor care au terenuri afectate de exploatările miniere şi care în baza unui program stabilit va vizita toate aceste locaţii şi va stabili măsurile necesare în vederea dinamizării procesului de reabilitare şi reconstrucţie ecologică a terenurilor. Până la această dată au fost vizitate localităţile: Negomir, Fărcăşesti, Săcelu, Roşia de Amaradia, Cătunele.

DATORII

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Complexul Energetic Oltenia a început să-şi achite datoriile către bugetele locale. “CEO s-a achitat de impozitele către bugetele locale. De exemplu, la Prigoria, până acum aproximativ o lună, nu s-a plătit nici un ban pentru impozit pe clădiri sau teren”, a precizat Călinoiu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: