CE Oltenia, profit după doi ani de pierderi uriaşe

Complexul Energetic Oltenia a anunţat un profit de 144,2 milioane de lei pe primul trimestru al acestui an, în ciuda unei scăderi a producţiei de energie şi cărbune. Secretul profitului a fost reducerea semnificativă a cheltuielilor. Compania menţionează într-un comunicat că profitul a fost realizat în condiţiile achiziţionării certificatelor de CO2, precum şi a achitării ratelor la bănci. CE Oltenia a avut în ultimii doi ani pierderi cumulate de 350 de milioane de euro, care au dus în cele din urmă la revocarea fostului manager Ciurel.

Producţia de cărbune a CE Oltenia a scăzut în primul trimestru al anului cu 14,8% faţă de perioada similară a anului trecut, iar producţia de energie a fost mai mică cu 3,8%. Şi cifra de afaceri a scăzut, dar cu toate acestea societatea a înregistrat un profit de 144,2 milioane lei faţă de o pierdere de 20,03 milioane lei înregistrată în primul trimestru al anului 2015.
Profitul a fost posibil prin reducerea cheltuielilor totale cu 14%, cele mai mari reduceri fiind la cheltuielile cu păcura, gazele, energia, apa şi piesele de schimb. Trimestrul al doilea se anunţă şi el unul dificil, cu vânzări mici de energie, motiv pentru care salariaţii au fost trimişi prin rotaţie în şomaj tehnic.
Economie de milioane de euro
Complexul Energetic Oltenia a explicat faptul că doar prin achiziţionarea certificatelor de CO2 de pe piaţa primară s-a făcut o economie de milioane de euro. „În trimestrul I 2016, a fost achiziţionată diferenţa de certificate de CO2 pentru conformarea anului 2015 de pe piaţa primară. Pentru achiziţia acestora, efortul financiar s-a ridicat, în cele 3 luni, la 185,47 milioane lei (aproximativ 41,24 milioane Euro). Achiziţionarea certificatelor de pe piaţa primară a adus companiei o economie de 7,7 milioane euro faţă de preţurile practicate pe piaţa secundară, economie care se regăseşte în contul de profit şi pierdere din primul trimestru”, susţine compania.
Societatea a rambursat în primele trei luni ale anului rate, dobânzi şi comisioane la bănci pentru creditele contractate în valoare de 153,62 milioane lei, fără a contracta împrumuturi noi.
Va fi schimbat Ciobotărică?
În ciuda acestor rezultate, de câteva săptămâni este vehiculată schimbarea lui Laurenţiu Ciobotărică de la conducerea Directoratului. Două nume au fost vehiculate ca posibili înlocuitori, Sorin Boza – fost director de investiţii la Lafarge şi Mircea Teodorescu – fost director RADET, recent impus în Directoratul CEO de Consiliul de Supraveghere.
Ministerul Energiei a dat publicităţii în ultima săptămână două comunicate critice la adresa conducerii CE Oltenia, alimentând astfel zvonurile privind schimbarea lui Ciobotărică. Certă este şedinţa care va avea loc miercuri la Târgu Jiu, unde cei din minister vor avea o discuţie cu Directoratul şi Consiliul de Supraveghere, dar şi cu liderii de sindicat.

Vizualizări: 2,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: