Minerii, la Bucureşti după şapte zile de marş. Primiţi la guvern!

Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, care au mers timp de şapte zile pe jos de la Rovinari la Bucureşti, vor fi primiţi la guvern. Luni, la ora 12.00, o delegaţie a protestatarilor va discuta cu vicepremierul Costin Borc. Marşul disperării, aşa cum a fost denumit la plecarea celor 60 de protestatari, a devenit un marş al solidarităţii. Salariaţii CE Oltenia au fost aplaudaţi de români de-a lungul celor peste 300 de kilometri. Oamenii le-au dat apă, alimente, fructe, iar unii pensionari i-au rugat chiar şi cu banii. Farmaciştii de pe traseu le-au oferit gratuit cele necesare pentru tratarea rănilor căpătate la picioare, iar primarii i-au ajutat cu locurile pentru campat. La Bucureşti au ajuns peste 110 sindicalişti, pe drum alăturându-se salariaţi de la Turceni, Işalniţa, dar şi colegi veniţi din Valea Jiului, de la CE Hunedoara.

În ciuda rănilor de la picioare, minerii şi energeticienii aflaţi în marş au iuţit ritmul, pentru a ajunge luni la intrarea în Bucureşti. Luni, la ora 9.00, cei veniţi în marş ar urma să se întâlnească la intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi centura Capitalei cu alţi colegi de-ai lor veniţi cu maşinile, iar împreună să pornească într-un marş autorizat prin Bucureşti. „Avem aprobare pentru 300 de persoane”, a spus Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. La ora 12.00, o delegaţie a protestatarilor va fi primită de vicepremierul pe probleme economice Costin Borc.


Primele discuţii au avut loc vineri

Minerii au fost primiţi şi vineri la Ministerul Energiei de secretarul de stat Corina Popescu. Discuţiile au durat patru ore, la finalul cărora a fost întocmit un document în şase puncte, a spus Manu Tomescu, lider sindical. Protocolul întocmit nu a fost însă semnat, sindicaliştii aflaţi în marş considerând că unele probleme abordate sunt de competenţa guvernului şi parlamentului.
Punctele abordate în discuţiile cu Corina Popescu vor fi detaliate cu vicepremierul Borc. Preşedintele de onoare al FNME, Marin Condescu, care a participat şi la discuţiile cu secretatul de stat, a spus că sindicaliştii sunt pregătiţi cu soluţii. „Nu trebuie să inventăm roata. România seamănă foarte mult cu Germania din punct de vedere al producătorilor de energie, iar modul cum funcţionează acolo piaţa de energie poate fi aplicat şi la noi”, a spus Condescu.
Liderul sindical Manu Tomescu a spus ce conţine protocolul întocmit în prezenţa secretarului de stat. Un prim punct se referă la o întâlnire în cursul acestei luni la Târgu Jiu cu conducerea executivă şi consiliul de supraveghere. Ministerul a promis că va ţine cont la elaborarea strategiei energetice de soluţiile propuse de protestatari în memorandumul pe care l-au adus cu ei. Ministerul a promis că va analiza şi problema creanţelor pe care Complexul Energetic Oltenia le are de recuperat de la alte societăţi de stat intrate în insolvenţă, precum şi că va urgenta demersurile pentru a face exproprieri pentru cauză de utilitate publică la Jilţ Sud, Roşiuţa şi Rovinari, în vederea extinderii exploatărilor. Ministerul s-a angajat şi să deblocheze investiţiile în termocentrale, dacă se dovedesc eficiente.

Cui au mulţumit protestatarii
Aproape de finalul marşului, protestatarii au dat un comunicat în care au ţinut să spună cine le-a fost alături şi cine nu. „Acest marș extrem al suferinței, onoarei și demnității a limpezit ca o apa biblică pe cei care doresc salvarea Complexului Energetic Oltenia, a sistemului național de energie, dar a scos în evidență și interese de grup care doresc îngroparea acestei embleme a economiei românești. Aducem toată gratitudinea și respectul nostru următoarelor persoane: Robert Filip, Ion Iordache, Bălu Danuț (primar Fărcășești), Trante Marius, Merișor Ilie, Cornel Stroescu, Ion Dumitru (primar Albota). Aducem recunoștința noastră farmaciilor de pe traseul Marșului care ne-au dat gratuit medicamente, totodată le mulțumim spitalelor și asistentelor medicale care ne-au îngrijit rănile. Din păcate au existat și persoane oficiale care s-au opus politic și sindical acestui Marș Civic și Istoric. Îi numim pe: Ion Călinoiu, Florin Cârciumaru, Dan Vîlceanu, toate partidele politice gorjene și anumiți lideri de sindicat din Gorj dupa cum urmează: Adrian Marciuc, Iovan Eugen, Caldarușe Gabriel, Jan Popescu, Ilie Blându, Crețan Constantin, Bunoaica Nicolae, Dumitru Ion, Priporeanu Ovidiu. Este halucinant că tocmai conducerea Complexului Energetic Oltenia s-a așezat de partea politicului și a fost în dezacord cu misiunea Marșului. De-a lungul Marșului ne-au susținut toate satele, comunele, orașele României. Ne-au întâmpinat cu apa, mâncare, dulciuri, fructe și ce aveau prin grădini. Le mulțumim frumos și ne plecăm frunțile în fața acestor bravi români, care mai țin România în picioare”, se arată în comunicatul semnat de Pîrvulescu Dumitru, Manu Tomescu, Cristi Lădaru, Aurel Constantinescu, Marin Golea, Nelu Roșca, Nicolae Bădița, Ionescu Gelă, Miron Nicușor, Francisc Novabilschi, Laurian Stănchescu - scriitor și jurnalist român, toți cei 110 de mărșăluitori. Liderii PNL Gorj au reacţionat într-un comunicat, spunând că ei au susţinut protestul.

Galerie foto


Vizualizări: 4,104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: