CE Oltenia renunță la grupurile pe gaze de la Chișcani

Complexul Energetic Oltenia intenționează să renunțe la grupurile pe gaze de la Chișcani, județul Brăila, pe care le-a preluat în 2013 printr-o procedură de dare în plată. Compania din Gorj nu a reușit să le pună în funcțiune, mai fiind necesare unele investiții. Dar, renunțarea la acestea ar veni într-o perioadă în care complexul și-a propus să investească sute de milioane de euro să treacă grupuri energetice ale termocentralelor din Oltenia de pe cărbune pe gaze.

Acționarii CE Oltenia vor discuta în ședința din 10 februarie o informare privind anularea hotărârii AGEA din septembrie 2013, prin care au fost preluate grupurile de la Chișcani.

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chişcani în 2013, ştergând datorii ale Electrocentrale Grup de 6,4 milioane de euro, făcând în plus o plată de 1,8 milioane de euro.

Punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz de la Chişcani ar presupune investiţii de cinci milioane de euro, potrivit unor surse, dar alte surse vorbesc de o sumă de patru ori mai mare.

În februarie 2018, CE Oltenia anunțat că va vinde grupurile de la Chișcani, ceea ce nu s-a mai întâmplat. „Cele două grupuri energetice nu au nicio şansă de funcţionare pentru următorii ani în condiţii de eficienţă economică. Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale, urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia”, arăta CE Oltenia într-un document pus la dispoziția acționarilor.

În ședința din februarie 2020 însă, acționarii CEO vor renunța și la intenția de vânzare.

Fondul Proprietatea s-a opus tot timpul preluării activelor de la Chișcani, considerând că a fost o formă de ajutor de stat pentru Electrocentrale Grup. Procesul a ajuns și pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Galerie foto


Vizualizări: 2,749

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: