CE Oltenia revine cu ideea programului de 12 ore

Complexul Energetic Oltenia nu a renunţat la ideea de a prelungi programul de lucru al minerilor şi energeticienilor la 12 ore. O astfel de discuţie a fost şi la începutul anului, iar liderii conduşi de Ion Ruşeţ, şi-au dat acordul pentru aplicarea acestui program la Jilţ. Nemulţumirile în cariere au fost foarte mari, astfel că discuţia pentru schimbarea programului au fost amânate până în luna iunie. Iunie este aproape, iar în ziarul companiei salariaţii sunt „pregătiţi“ să accepte şi modificarea programului. Interesant este că Directoratul tatonează ideea de a introduce acest program pentru toate carierele, nu doar la Jilţ.

Intenţia directorului general din cadrul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, este de a introduce program de lucru de 12 ore în toate carierele, nu doar în Jilţ unde există deja acceptul sindicatelor.  „Acest proiect privind programul de lucru de 12 ore/zi se poate implementa la toate carierele din cadrul Sucursalei Divizia Minieră, această soluţie oferind o serie de avantaje atât salariaţilor, cât şi companiei“. În ziarul companiei, conducerea transmite că la Husnicioara, cariera ce va fi externalizată din CE Oltenia, există acest program şi că salariaţii sunt mulţumiţi. Avantajele sunt mai multe pentru companie. CE Oltenia a calculat o reducerea a cheltuielilor cu circa 4.800.000 lei/an la activitatea de transport personal la/de la locul de muncă. „Prezentarea la serviciu într-o stare fizică şi psihică bună, după o întrerupere de 24 de ore“, mai spune  compania.

Primele discuţii privind trecerea de la program de 8 ore la 12 ore au fost în octombrie 2013. Refuzul minerilor i-a făcut pe cei din conducerea companiei să amâne discuţiile. Ele au fost reluate în ianuarie, cu sindicaliştii coordonaţi de Ion Ruşeţ. Atunci, directorul general Laurenţiu Ciurel a primit acordul liderilor din Jilţ pentru schimbarea programului. Şi pentru că liderii sindicali au vorbit fără să întrebe şi minerii, care în continuare nu sunt de acord, introducerea acestui program a fost din nou amânat.

TRANSPORT

Programul de 12 ore vine ca o mănuşă în carierele unde oricum minerii se duc pe jos până la utilaje deoarece maşinile de transport în carieră au fost scoase. Conducerea a retras maşinile vechi din carieră, însă nici nu a mai adus altele. Astfel, de aproape o lună minerii din Tismana merg pe jos până la utilaje, iar cei din alte cariere au la dispoziţie mai puţine maşini.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: