Minerii de la Tismana merg tot pe jos în carieră

Administraţia Complexului Energetic Oltenia nu a rezolvat problema transportului minerilor de la Cariera Tismana. De aproape o lună oamenii merg pe jos până la utilaje. Acum două zile, compania a dat publicităţii un comunicat de presă prin care dezminţea mai multe afirmaţii ale liderilor sindicali, una dintre ele fiind legată de transport. 

„Transportul  persoanelor  la  locurile  de  munca  este  asigurat  de  companie,  acordându-se o importanţă deosebită posibilităţilor de  adaptare a mijloacelor de transport persoane la condiţiile din cariere“, transmitea, neclar, compania în urmă cu două zile.

Minerii s-au întors din şomaj tehnic pe 5 mai şi tot de atunci, cei de la Tismana, dar şi din alte zone miniere, merg pe jos spre locurile unde îşi desfăşoară activitatea deoarece maşinile de transport au fost scoase. Liderul sindical de la Tismana, Nicuşor Croitoru, a declarat că se gândeşte să acţioneze în instanţă conducerea companiei deoarece nu respectă condiţiile minime de lucru. Compania a fost nevoită să renunţe la aceste maşini deoarece sunt vechi de zeci de ani şi nu respectă condiţii minime de transport a oamenilor.

Este cunoscut faptul că tot din cauza maşinilor foarte vechi a fost produs tragicul accident la Cariera Roşiuţa unde un om a murit, iar alţi zece minieri au fost răniţi. De asemenea, în urmă cu câteva luni, liderul sindical de la Tismana, Nicuşor Croitoru, a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, care a dispus retragerea acestor maşini foarte vechi ce pun în pericol viaţa oamenilor. „Nu s-a mai întâmplat nimic. Mergem tot pe jos, de când ne-am întors la serviciu. Încerc să am o discuţie cu domnul Ciurel, să vedem ce are de gând. În funcţie de rezultatul discuţiei vom lua o decizie. Ne gândim chiar să dăm compania în judecată pentru că nu respectă drepturile salariaţilor. Nu vom sta degeaba. Oamenii au o vârstă, nu mai pot merge atât pe jos“, a declarat acesta. Liderul Croitoru a mai spus că directorul de la Tismana a informat minerii în sala de apel că vinovat pentru lipsa transportului este el pentru că a sesizat ITM. „Oamenii îşi ştiu drepturile şi ştiu că nu e vina noastră, ci a conducerii“, spune Croitoru. Directorul general promitea înlocuirea maşinilor însă se pare că nu se grăbeşte să facă acest lucru.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: